Piotr Miączyński
Od ponad dekady dziennikarz gospodarczy GW. Współautor książki "Fortuna po polsku" oraz „Łowców Milionów".
RSS


Blog > Komentarze do wpisu

Co jest w śmietanie? Skrobia kukurydziana, guma...

Do napisania tej notki zbierałem się jak pies do jeża od kilku miesięcy, wychodząc z założenia że może faktycznie zbyt często się czepiam. Bo kogo w końcu interesuje co jest w śmietanie i jakie tam są dodatki??? Ale zmobilizował mnie czytelnik z Facebooka.

Pod lupę wziąłem dwie śmietany tzw. liderów rynku i jedną tzw. ekologiczną. I co z tego wynika?

Danone - „gęsta śmietana o tradycyjnym smaku”.

Faktycznie gęsta, bo zgodnie z opisem na etykiecie dodaje się do niej... substancje zagęszczające czyli mączkę chleba świetojańskiego.

Brzmi ładnie ale cóż to za ustrojstwo? Ano E410 czyli też zagęszczacz. Zwany również pod nazwą guma karobowa. Nawiasem mówiąc karob ma też zastosowanie w przemyśle papierosowym, kosmetycznym i przy produkcji... papieru.

To był cios w samo serce, bo do tej pory używałem tej śmietany w kuchni.

Piątnica

Tutaj oprócz baterii substancji zagęszczających mamy jeszcze jedną kryjącą się pod nazwą „skrobia modyfikowana kukurydziana”. Chodzi o E 1422. Skrobia zagęszcza produkt dając złudzenie, że jest on bardziej tłusty. No i słodki.

I śmietana ekologiczna Ekołukta

Będzie lepiej?

Niestety nie. Tu też są substancje zagęszczające plus mączka chleba świetojańskiego. Czy to oznacza, że nie da się kupić normalnej czystej śmietany bez dodatków???

Bo wyprodukować taką smietanę z całą pewnością można. Jak radzi Inspekcja Handlowa: warto porównywać skład podobnych produktów, np. śmietany (może ona zawierać substancje dodatkowe dozwolone bądź nie zawierać ich w ogóle).

Tyle opisy składów na opakowaniu. Z badań Inspekcji na śmietanie wynika że w takich produktach zdarzają się również:

- nieczysty, kwaśny smak i zapach,

− wyższa od deklarowanej w oznakowaniu produktu: kwasowość (np. 33,6 zamiast 15-32

proc.), zawartość tłuszczu (np. 17,5 proc. zamiast 12 proc.),

− obecność skrobi niedeklarowanej w składzie produktu.

Nieprawidłowości według raportu, który czytałem dotyczą ok. 10 proc. badanych próbek. Tradycyjnie smacznego i czekam na komentarze, gdzie można kupić śmietanę bez dodatków.

 

środa, 18 stycznia 2012, miaczynski

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/18 18:12:40
na rynku są dwie czyste - Presidenta i Pilosa.bałą reszta coś ma :/
-
2012/01/18 18:13:38
Kwasowość w procentach się podaje?
-
Gość: Małgosia, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/18 18:18:00
U mnie, w Jadowie, stoi koło paku Pani Starsza i ma swojskie mleko z normalnymi bakteriami, bo od krowy i taki-ż twaróg. Ona nawet nie wie co to ta skrobia z chlena świętojańskiego.
:-)
-
Gość: Kaziuniek, *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/18 19:37:22
Polecam śmietanę "Pilos" - zgodnie z opisem na opakowaniu nie zawiera żadnych dodatków i jest z mleka.

Tylko dla wielu "ekologicznych" zwolenników zdrowej żywności wadą tej śmietany jest pewnie to, że można ją kupić jedynie we wrogim Polsce supermarkecie Lidlu, który niszczy konkurencję (śmietan naturalnych z chemicznymi poprawiaczami). Tak to stereotypy wyłączające myślenie powodują, że supermarkety są "be".
-
Gość: kasik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/18 20:05:17
A ja bardzo lubię śmietanę Carrefour. Na opakowaniu nie ma nic o zagęszczaczach i smaczna jest.
A największym świństwem jakie jadłam byl śmiatana z jakimiś góralskimi motywami i napisem "hej" z dodatkiem żelatyny. Uwaga - była to wedle opakowania śmietana do zupy, ale może to ja jakaś dziwna jestem i nie obejmuję połaczenia gorącej zupy z żelatyną. A na zimno w smaku też paskudna.
-
Gość: , *.play-internet.pl
2012/01/18 20:49:25
a ja polecam smietane Krasnystaw, ktora jest dostepna w Auchanie. Smakuje bardzo naturalnie i nie ma zadnych dodatkow:)
-
2012/01/18 21:07:07
Oh, ja do dziś wspominam śp. Hanę z Trzebnicy, fantastyczne mieli przetwory mleczne.
A teraz najłatwiej dostępne z tych trochę lepszych jest u nas JOGO.

Pilos jest nierówny, czasem dobry, czasem mączysty, czasem zżelowany.
-
2012/01/18 21:16:15
1. Raczej malo prawdopodobne aby producenci dodawali wiecej tluszczu do smietany niz potrzeba. Biorac pod uwage rosnace ceny masla. Chyba ze chodzi o tluszcz roslinny.
2. Ja staram sie zastepowac smietane jogurtem naturalnym, ale jak juz trzeba to polecam smietane Krasnystaw.
3. Dobrze Pan uzyl okreslenia "tzw. ekologiczna". W dzisiejszych czasach fakt ze cos nosi nazwe "ekologincze", wcale nie oznacza wyzszej jakosci.
4. Zastanawiam sie czy w Polsce nie jest falszowane na ogromna skale mleko. Czy istnieja jakies badania na ten temat?
-
Gość: gość, *.elartnet.pl
2012/01/18 23:05:39
... ale na to, żeby rolnicy produkowali mniej mleka składamy się wszyscy po równo (tj. UE w ramach Wspólnej Polityki Rolnej dopłaca rolnikom w euro, żeby ograniczyli produkcję mleka). Ja tego NIE ROZUMIEM !!!
-
Gość: Olleo, *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/18 23:26:11
Czy jest szansa, żeby rozpracował Pan "Masło klarowane*" z Mlekovity? Gwiazdka w nazwie nie jest przypadkowa - na opakowaniu pod gwiazdką:

*) Nazwa zwyczajowa dla bezwodnego tłuszczu mlecznego.

Ki diabeł?
-
2012/01/19 04:51:30
To jeszcze nic... Najgorsza jest "Kremowa" z Kauflandu dostępna na półce ze śmietaną, a z jej składu wynika, że śmietaną w ogóle nie jest. Polecam zainteresowanie się tematem:)
-
2012/01/19 10:49:06
"Kremowa" z Kauflandu nie jest śmietaną, jest to miks tłuszczu roślinnego imitujący śmietanę. Na opakowaniu nie ma nazwy śmietana. Podobny produkt oferuje Danon - Kremowy Mix. Trzeba uważnie czytać etykiety, robi się podobnie jak z 'masłem'.
-
2012/01/19 10:51:50
Biedronkowa śmietana nie ma podanego składu. Czy dobrze kojarzę, że gdyby coś dodawali, to musieliby o tym wspomnieć? Smaczna jest.
-
Gość: as, *.dynamic.mm.pl
2012/01/19 11:00:54
nie wierze w sklad smietany deklarowany przez lidlowego pilosa. wedlug "protestu" ich twarozek wiejski zawiera chemiczne konserwanty, o ktorych ani slowa na opakowaniu (www.pro-test.pl/tests_article/46962,0/Test+naturalnych+serków+wiejskich+ziarnistych_(Nie)naturalne+z+konserwantami.html). domyslam sie, ze podobnie jest z ich smietana.
nie dalej jak dzis rano probowalam kupic w sklepie naturalna smietane. do wyboru piec firm i wszystkie z guma, maczka, mlekiem w proszku i innymi swinstwami. jogurty naturalne to samo. alternatywa dla smietany jest serek mascarpone piatnicy, ktory ma bardzo naturalny sklad. no ale nie do wszystkiego sie nadaje... ogolnie ciezko sie robi zakupy ostatnio...
-
Gość: anna.ws@post.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 11:02:01
Bardzo dobre jogurty, sery i smietane od Pana Nowaka kupuje w sklepach z żywnością ekologiczną - bez zagęszczaczy i konserwantów.
Anna
-
2012/01/19 11:08:12
zastanawiam się jak to jest naprawdę z tymi lidl-owymi jogurtami i śmietanami. Ja kupuję bo "po pierwsze primo" na pudełku napisane że tylko z mleka, "po drugie primo" całkiem smaczne za niewielką cenę i "po trzecie primo, ultimo" są wyprodukowane przez polskie mleczarnie dla lidla (cena pomija marketing marki, dlatego taniej). Czy ktoś ma wyniki badań lidlowskiego nabiału?
-
Gość: sky_fifi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 11:11:49
No cóż, Ameryki Pan nie odkrył. Wyroby śmietanopodobne są w w sprzedaży od wielu lat. Proponuję zerknąć, co jest w serze żółtym. Albo w jogurtach.
Prawdziwą śmietanę można kupić w małych sklepach z żywnością ekologiczną - od małych producentów "eko". Taka śmietana jest oczywiście dużo droższa, niź chemia z supermarketu.
-
Gość: joko, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 11:15:48
Bardzo dobry wpis, bo ja kiedyś też prawie zrozpaczona szukałam normalnej śmietany. To było szukanie igły w stogu siana. Zastanawiam się nad śmietaną Bieluch, na opakowaniu nic nie pisze o tych zagęszczaczach, ale czy to coś znaczy ???????
-
Gość: Bambara, *.spray.net.pl
2012/01/19 11:40:03
Istnieje pewna grupa śmietan, które nie mają żadnej informacji o składzie. Staram się kupować właśnie takie naiwnie wierząc, że nie ma w nich nic oprócz śmietany. Nie wiem jednak, czy słusznie
-
Gość: Uć, *.ip.netia.com.pl
2012/01/19 11:42:20
BO PAN ZA GROSZ NIE MA SMAKU!

Wyroby typu Piątnica ledwo przypominają śmietanę z wyglądu, a w smaku ani trochę.
Nie wiem dlaczego takie świństwo można tytułować śmietaną, ale widać można.
Wystarczy poszperać na wyższej półce i znajdzie pan prawdziwą śmietanę.
SKŁAD PRAWDZIWEJ ŚMIETANY:
- śmietana
KONIEC.

BTW: bywam w małym miasteczku na Podlasiu, tam ludzie zwykle mają mleko od krowy, a w sklepie faktycznie trudno dostać śmietanę bez dodatków. Ale jeszcze kilka(naście) lat temu w ogóle śmietana w sklepie była czymś dziwnym, zupełnie jak jajka. ;-)
-
Gość: FR, 213.73.29.*
2012/01/19 11:45:48
Polecam sprawdzić produkty Maluta oraz Zott. Pozostałe, które niestety stanowią większość dostępnych na rynku, są podrabiane zagęstnikami etc. Pamiętam, że kiedyś śmietanę sprawdzano na obecność skrobi, a wynik pozytywny świadczył o oszustwie producenta/sprzedającego. Teraz oszukuje się oficjalnie, podając listę "wspomagaczy" na etykiecie.
-
Gość: kanagata, *.agpol.org.pl
2012/01/19 11:52:49
co do braku składu- jeśli skład nie jest podany, to znaczy, że w śmietanie jest tylko śmietana [teoretycznie].
Rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych mówi, że nie trzeba podawać składu jednoskładnikowych środków spożywczych, jeżeli nazwa środka spożywczego:
a) jest taka sama jak nazwa składnika albo
b) umożliwia dokładną identyfikację charakteru składnika.
-
2012/01/19 11:54:00
Gdzie dostać prawdziwą śmietanę? Jak to gdzie u mnie na wsi !. Coś za coś. Do pracy dojeżdżam, ale 3x w tygodniu biorę po dwa litry mleka od rolnika. Jeśli nie gotuje zupy mlecznej (pół na pół z wodą bo bardzo tłuste) to robię serek, albo zsiadłe , albo jogurt i co dwa dni mam po 200 ml. śmietanki.
Mleka do kawy nie gotuje, mleko jest czyściutkie -widziałam hodowle i dojenie.
Nie kupuje w marketach, a jęśli już to Pilosa. Fajnie mi , prawda? :))))
Ale się wymądrzam, a nie wielu ma dostęp do takich produktów, przepraszam. Cholera mnie bierze jak to czytam . W Niemieckiej śmietanie jest śmietana. A dlaczego nas nie szanują producenci?
-
2012/01/19 11:57:02
>>>Gość: Olleo, dynamic-87-105-191-209.ssp.dialog.net.pl

2012/01/18 23:26:11

Czy jest szansa, żeby rozpracował Pan "Masło klarowane*" z Mlekovity? Gwiazdka w nazwie nie jest przypadkowa - na opakowaniu pod gwiazdką:

*) Nazwa zwyczajowa dla bezwodnego tłuszczu mlecznego.

Ki diabeł?
==================================

Masło klarowne - kiedyś celem dłuższego czasu przetrzymywania, masło poddawano
tzw. klarowaniu.
Ogrzewano je nie dopuszczając do wrzenia do czasu, aż woda zawarta w maśle
wyparowała i w ten sposób masło stawało się "bezwodne".

Tylko mam wątpliwość, czy to obecne jest w ten sposób produkowane, czy tylko
posiada taki napis.
-
Gość: kolibera, *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 12:01:36
Co do śmietany z Piątnicy, to zastanawia mnie wersja 10%, tzw. "jogurtowa". Ona w odróżnieniu od tłustszych ma dobry skład, bez zagęszczaczy, mąk chleba świętojańskiego, skrobi modyfikowanej, itp. Tylko czy faktycznie można temu wierzyć, skoro pozostałe z tej samej firmy mają taki syf w składzie?
-
Gość: antygon, 62.233.251.*
2012/01/19 12:10:39
A jogurty ????
Nie moźna już kupić jogurtu w którym nie byłoby mleka w proszku....;-(
-
Gość: F, *.zask.pl
2012/01/19 12:15:49
Szkoda, że w sklepach nie ma za dużego wyboru - za każdym razem sprawdzam te śmietany i na 3, które ma sklep, często każda jest z dodatkami...
Sprzedawcy wogóle na to nie zwracają uwagi.
-
Gość: , 94.42.189.*
2012/01/19 12:16:48
Danon chyba do wszystkiego daje skrobię modyfikowaną, proszę zerknąć na etykietę Danio.
-
Gość: basia799, *.metrolink.pl
2012/01/19 12:20:26
ja kupuję Malutę i Omlek, nie mają wymienionych dodatków w składzie, w smaku ok, Maluta zresztą ma inne produkty też bez dodatków - polecam czytanie składów jogurtów naturalnych - tu poza Malutą wszystkie mają dodatki, masakra
-
Gość: K, 212.180.165.*
2012/01/19 12:23:44
Dla mnie każdy producent, który do nawet tak prostego produktu jak śmietana dodaje zagęstników to zwyczajny oszust - i tyle.
A od oszustów nie kupuję. Prosta reguła i polecam innym.
-
Gość: Mi, *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 12:28:00
Prawdziwa śmietana już nie istnieje w sklepach.

Nie ma takiej opcji!

Pierwszy raz dowiedziałem się co to jest 'zagęszczacz' przy próbie zrobienia masła z 'śmietany wysokoprocentowej'.

Też się nie da.
-
Gość: Maciek, *.adsl.inetia.pl
2012/01/19 12:29:07
Polecam jogurty i śmietany Maluta z OSM Nowy Dwór Gdański. Są świetnej jakości i nie zawierają sztucznych dodatków.
-
Gość: turysta, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/01/19 12:35:44
Jest prawdziwa śmietana, ale w ządnym markecie jej nikt nie uświadczy, w Krakowie i Katowicach oraz okolicach.Jest w zwrotnej butelce szklanej, ma 18 lub 30%, robi ją mleczarnia Wadowice. Ostatnio jak koleżance w pracy zrobiłem prezent i dałem jej na urodziny, powiedziała mi, ze ciasto z niej było rewelacyjne. Smietana jest pyszna i żadne świństwa w plastiku z terminem przydatności kilka tygodni nie mają szans. 30% bytelka pół litra kosztuje 5,5 plus butelka zwrotna kaucja 1,5-2 zł. A jak ktoś chce domową śmietanę polecam Kleparz wkrakowiec, ale tam po smietanę trzeba iść ze słoikiem. Ale jest tak gęsta, ze czasem stosuję ja na kanapkę zamiast masła.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 12:42:44
Nieco offtopic, smietana z Biedronki czyli wyprodukowana dla Biedronki w woj. pomorskim, bo nie wiem jak w innych (pomorskie) o nazwie Mleczna Dolina w skladzie jako skladniki dodatkowe ma: skrobie modyfikowana kukurydziana, natomiast substancje zageszczajace: E440 i E410.
-
Gość: Michał, *.vancargo.com
2012/01/19 12:48:06
Proszę sprawdzić smietanę Zotta - wg producenta bez jakichkolwiek dodatków.
-
Gość: robcrane, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 12:50:41
Nie wierzę w opisy na opakowaniach , jogurty jogobelli też nie mają w opisie żadnego zagęszczacza a w konsystencji sa takie ,że jest to po prostu nie mozliwe aby czegoś nie dodawali .

To jest straszne ,że dziś liczy się tylko kasa o zdrowiu ludzi nikt już nie myśli . Ciekawe czy ci co zachemiają produkty spożywcze sami je jedzą
-
Gość: karagen, *.pawluk1.z.tpnet.pl
2012/01/19 12:52:14
Do śmietan dodawany jest też KARAGEN!!! - KTÓRY POWODUJE OWRZODZENIE JELIT, BÓLE BRZUCHA I BIEGUNKĘ.
-
Gość: aga, *.dynamic.mm.pl
2012/01/19 12:53:54
w TESCO można kupić dwie śmietany które w składzie nie mają dodatków, niestety nie pamiętam producentów. Nie wiem co naprawdę jest w środku ale przynajmniej w składzie jest napisane ukwaszona naturalnie
-
2012/01/19 13:01:51
ZAWSZE czytam składy na opakowaniu.
Ile to już razy, czytam, gdzieś pod koniec tekstu już prawie towar w koszyku a tu nagle bach, jakieś jedno paskudztwo.
Np. w syropie malinowym barwnik.
PO JAKI GRZYB? No po jaki?
Jeśli syrop z malin wychodzi wam przezroczysty albo fioletowy to ok. kupię, widać taka technologia, nic nie poradzi. Ale z barwnikiem? Pijcie sami.
I z powrotem na półkę.
-
Gość: danis, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 13:03:40
A ja tylko dodam, że nazwa Pilos jest nazwą handlową. Mleko Pilos jest produkowane przez wielu producentów - z Polski, Czech i Niemiec. Nie wiem jak jest ze śmietaną.
Najgorszą rzeczą jest ładowanie wszędzie zagęstników i mleka w proszku. Szczytem wszystkiego jest maślanka z Lidla, w której jest żelatyna.
-
Gość: klm, *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 13:11:16
Miauczyński - zapomniałeś napisać o najważniejszym - czy te śmietany są koszerne??
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/19 13:28:03
I po co było unijnie likwidować przysłowiowe baby ze śmietaną w słoikach? jak dodawały to mąki ziemniaczanej. zawsze dało się zareklamować przy następnych zakupach.
A tu zakłady chemiczne w "ekologicznym" czymś!
-
Gość: Michal, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 13:57:43
Ale w czym te dodatki Panu przeszkadzają? Jakoś nie znalazłem badań, aby były szkodliwe dla zdrowia - a szukałem dość długo. Dlaczego Pan nie podaje linków do takich badań? Bo jeśli są nieszkodliwe, to po co o tym pisać? Składniki jak każde inne. Jestem pewien, że gdyby np. pieprz odkryto dzisiaj to znalazłoby się tysiące ludzi którzy wytykali by mu jego sztuczność i szkodliwość a Pan by był na czele wśród tych ludzi. Świetnym przykładem jest glutaminian sodu który w zasadzie jest taką zwykłą przyprawą jak pieprz, tylko odkrytą niedawno - tymczasem w reklamach firmy z dumą chwalą się, że ich produkt jest "bez glutaminianu sodu". Póki mamy organizacje badające żywność jaka trafia na nasze stoły, uniwersytety gdzie naukowcy mogą przeprowadzić stosowne badania (a myślę, że nie jeden naukowiec chętnie pochwaliłby się odkryciem, że jeden z popularnych składników na naszych stołach może być bardzo szkodliwy) nie mamy czego się obawiać.
-
2012/01/19 13:58:56
Maluta.

I polecam jednak cyklicznie czytać skład na opakowaniach. Kiedyś Piątnica była czysta aż tu któregoś dnia...
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 14:00:03
Tylko mam wątpliwość, czy to obecne jest w ten sposób produkowane, czy tylko
posiada taki napis.

Wątpię, masło klarowane da się zrobić jedynie z masła, prawdziwego. Generalnie klarowanie to domowy sposób na sprawdzenie czy to co kupujemy pod nazwą masło masłem jest, zazwyczaj nie jest.
-
2012/01/19 14:07:42
@autor
"Danone - gęsta śmietana o tradycyjnym smaku.
Faktycznie gęsta, bo zgodnie z opisem na etykiecie dodaje się do niej... substancje zagęszczające. Ale nie tylko. Jest tu także: mączka chleba świetojańskiego."

Abstrahując od tego, jak bardzo chujową praktyką jest dodawanie różnych paskudztw do produktów spożywczych (nie tylko śmietany przecież), polecam autorowi bloga, żeby nauczył się czytać. Na opakowaniu Danona (wyjątkowy syf, swoją drogą) jest wyraźnie napisane - co widać na zdjęciu:
substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego
To mączka jest wymienionym na opakowaniu i jedynym zagęstnikiem, a nie, że oprócz substancji zagęszczających jest "także" karob. Przecież to jest elementarne nierozumienie tekstu pisanego!
-
Gość: Ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 14:15:31
Polecam jogurt grecki,gęsty i naturalny
-
2012/01/19 14:26:35
Wkur..ające jest to, że nawet jak producent nie poda w składzie czego tam nawkładał do produktu, to w przypadku kontroli zapłaci jakieś 500-1000zł kary... czyli producent jest bezkarny, bo co to za kara...
-
Gość: Do autora, *.ipipan.waw.pl
2012/01/19 14:32:22
Skoro już Pan zmienił swój tekst, to niech Pan jeszcze zmieni zdanie "Ano E410 czyli też zagęszczacz", bo żadne "też" nie ma już racji bytu...
-
Gość: L, *.atm-si.com.pl
2012/01/19 14:36:19
@Michał,

polecam pierwszy lepszy artykuł o szkodliwości glutaminianu sodu:

www.medycynakomorkowa.com/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=83
-
Gość: Karska, 31.61.198.*
2012/01/19 14:41:35
O tak, to wręcz moje hobby - poszukiwanie śmietany ze śmietany. :) Można znaleźć, nawet w marketach, ze zwykłych małych mleczarni. Ostatnio zachwyciłam się śmietaną (oraz masłem) z mleczarni w Kole. Śmietana, taka prawdziwa 18%, naturalnie gęsta, pachnąca, można łyżką jeść. :)
-
Gość: amator EXTRA -ŚMIETANY, *.elk.mm.pl
2012/01/19 15:01:02
Na targowisku miejskim i tylko tam, nigdzie indziej. Do mojej miejscowości dwa razy w tygodniu na targowisko przyjeżdża Pani, która ma śmietanę, że hoho!!! Nawet po tygodniu pobytu w chłodziarce ani wodą nie podejdzie, ani zapachu nie straci i bez żadnych zagęszczaczy i utwardzaczy jest tak gęstaa kroić ją można niczym ser w plasterki. - PRAWDZIWY DELIKATES.
Kupowałem taką śmioetanę od mamy obecnej producentki już ze 20 lat temu. Córka była dobrą i solidną uczennicą bo przejęła od swojej mamy wszystkie najskrytsze tajniki produkcji EXTRA-ŚMIETANY nie wspominając o swojskim twarogu bez konserwantów, z którego serniki sa takie, że kiedyś krółewskie a obecnie prezydenckie, rządowe i sejmowe "nieudaczników" stoły by się ich nie powstydziły.
-
Gość: melba, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 15:19:24
po pierwsze należy rozróznić smietanę od śmietanki. Smietana powstaje naturalnym procesie ukwaszania dlatego jest gęsta. śmietanka jest zawsze słodka. Proces ukwaszania trwa. Czas to pieniądz- dlatego zagęszcza się te produkty .Śmietana z Kościana nie zawiera dodatków. Rzeczywiście kiedyś badało się czy taki produkt zawiera skrobię ale to było w czasach obowiązywania tzw Polskiej Normy. Teraz mamy unijne g-no i taką sama jakość towarów
-
Gość: koranistka, *.lomza.vectranet.pl
2012/01/19 15:39:15
Autorowi artykułu z całego serca gratuluję znajomości zasad gramatyki polskiej. Być może był tak zajęty konsumpcją nędznej, polskiej śmietany, że zdołał popełnić co najmniej jeden błąd ortograficzny w każdym zdaniu. Proponuję nie tracić czasu na czarny PR i powtórzyć materiał szkoły podstawowej.
-
Gość: mostro, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/01/19 15:44:39
@vogon.jeltz

Też na to zwróciłem uwagę, ale byłem pewny, że przy takiej liczbie komentarzy uwaga o tym pojawi się wcześniej. Po chwili zastanowienia doszedłem jednak do wniosku, że nie ma w tym nic dziwnego. Ponad połowa Polaków nie przeczytała w ciągu roku żadnej książki! Co jeszcze bardziej dramatyczne: spośród ludzi z wyższym wykształceniem 25% nie przeczytało żadnej książki w ciągu roku a 20% nie przeczytało w ciągu miesiąca tekstu dłuższego niż trzy strony (nawet na komputerze!). Co tu więc mówić o czytaniu ze zrozumieniem...
-
Gość: Przemeq, 109.233.8.*
2012/01/19 15:49:36
Dawno to widziałem. Jeszcze gorzej jest z produktami o nazwie "śmietanKa", a nie "śmietana".

Z czystych śmietan polecam Zott. Bardzo dobra i od razu da się poznać, że nie ma tych zagęszczaczy, bo nie jest taka oleista i ciągnąca, jak te z zagęszczaczami.
-
Gość: ?, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 15:53:50
Danone to największy syf... Proszę spojrzeć np. na skład "Gratki", która stoi na półkach koło jogurtów, a jest.... deserem mlecznym o smaku jogurtowym :) plus żelatyna i masa innych paskudztw w jogurtach i Danio, Danonki dla dzieci zawierające w 100g 3 łyżeczki cukru i wspaniały barwnik koszenilę (pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy)...

Dla dociekliwych analiza Danonków przez dietetyka - przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/861c6734-ed87-416e-9d55-568e1764a537

Ach ten marketing Danone- powinien się Pan tym zająć w którymś z najbliższych artykułów :)

Śmietana - zdecydowanie Krasnystw najlepszy składowo, co do jogurtów bez mleka w proszku (naturalnych, bo innych nie jadam) - Bakoma, Mlekovita do picia 0%, jogurty czeskiej czy słowackiej firmy na O - nie pamiętam dokładnie nazwy :), jogurty ekologiczne też zazwyczaj jej nie mają... :)

Btw, co do pektyny, to jej nie demonizujmy, bo występuje też m.in. w jabłkach czy pospolitej marchewce ;)
-
Gość: adam.77, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 15:56:46
Dla szczęśliwców mieszkających w południowej Polsce - śmietana ze Skały (OSM Skała) jest po prostu śmietaną. Bez dodatków. Bardzo smaczna.
Podobnie zresztą jak ich masło, które w Małopolsce jest już niemal legendą.
-
Gość: as, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 16:16:21
Śmietana bez dodatków? KRASNYSTAW, dziękuje do widzenia zamykam temat..
-
2012/01/19 16:20:56
"Ano E410 czyli też zagęszczacz. Zwany również pod nazwą guma karobowa. Nawiasem mówiąc karob ma też zastosowanie w przemyśle papierosowym, kosmetycznym i przy produkcji... papieru."

Jak w radiu Erewań. Woda to tez ustrojstwo bo jest uzywane w przemysle papierosowym, a nawet do robienia roznych truciz i do produkcji broni atomowej. Trzeba zajazac uzywania wody.
A tak poza tym to ta "guma" jest pozyskiwana z rosliny, ktora nalezy do tej samej grupy co groch czy fasolka. .. nastepne ochydztwa lol
-
2012/01/19 16:35:39
Gość: karagen, do.pawluk1.z.tpnet.pl 2012/01/19 12:52:14 napisał: Do śmietan dodawany jest też KARAGEN!!! - KTÓRY POWODUJE OWRZODZENIE JELIT, BÓLE BRZUCHA I BIEGUNKĘ.

Wg Wikipedii jest na odwrót:
Karagen - surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli. Surowcem do produkcji karagenu jest mech irlandzki (Chondrus crispus). Zawarte w wysuszonych plechach karageniny są używane w chorobie wrzodowej.
pl.wikipedia.org/wiki/Karagen
-
bri
2012/01/19 16:38:15
Ja lubię śmietanę Polana Tradycyjna z Polo Marketu. Mają też smaczny twaróg. Na opakowaniu śmietany, kiedy ją ostatnio kupowałam nie było żadnych podejrzanych dodatków. Kiedyś ta marka miała też śliczne "ludowe" opakowania, ale zmienili nie wiadomo czemu na znacznie brzydsze.
-
Gość: kejtmos, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/19 16:48:31
karob -Zamiennik kakao. Polecany ze względu na wysoką zawartość błonnik i minerałów.

Kraj pochodzenia: Włochy

produkt BIO oraz RAW coldmilled czyli mielony techniką "na zimno"





Nieprzetworzony Organiczny Chleb Świętojański w Proszku
Chleb świętojański to zimozielone drzewo lub krzew występujący na obszarze śródziemnomorskim. Uprawia się go dla jadalnych strąków z ziarnami. Dobrze czuje się w wysokich temperaturach i obszarach subtropikalnych, ale toleruje również gorące i wilgotne obszary przybrzeżne. Jest odporny na suszę. Chleb świętojański typowo występuje w południowej Portugalii, w regionie Algarve, w południowej Hiszpanii oraz na włoskich wyspach Sardynii i Sycylii. Drzewo owocuje (strąkami chleba) po sześciu- ośmiu latach wzrostu. W wieku 12 lat, drzewo z łatwością wytwarza 100 funtów (około 45 kg) strąków rocznie. Wraz z wiekiem drzewa, jego roczny plon może przeciętnie wzrosnąć do 200-250 funtów (90- 113 kg). Co zadziwiające, drzewo może obradzać strąki nawet przez 100 lat.

Chleb świętojański jest również znaną substancją słodzącą. Suszone owoce chleba świętojańskiego je się według tradycji w czasie żydowskiego święta Tu Bishvat. Sok z chleba świętojańskiego piją natomiast Muzułmanie w czasie Ramadanu. Strąki chleba świętojańskiego były najistotniejszym źródłem cukru, zanim trzcina cukrowa oraz buraki cukrowe stały się tak powszechnie dostępne. Obecnie, ziarna przetwarza się i wykorzystuje w kosmetyce, przy leczeniu z tytoniu oraz do wytwarzania papieru. Proszek oraz chipsy z chleba świętojańskiego wykorzystuje się także jako składnik ciast i ciasteczek, dodawany zamiast czekolady. W Egipcie, chleb świętojański je się jako przekąskę. Kruszone strąki są wykorzystywane do przygotowywania odświeżającego napoju.

Obecnie wiele osób lubi mieszać chleb świętojański z nieprzetworzoną czekoladą dla uzyskania dobrego smaku. Czekolada zawiera dużo magnezu, podczas gdy chleb świętojański ma dużo wapnia. Zawiera około 3 razy więcej wapnia niż czekolada, ale tylko 60% jej wartości kalorycznej. Poza tym, chleb świętojański w proszku ma tyle witaminy B1 co truskawki i więcej witaminy A od szparagów, itd. Ponadto zawiera witaminę B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, nikiel, mangan i chrom.

Znane jest także terapeutyczne działanie chleba świętojańskiego w przypadku biegunki oraz pomocnicze zastosowanie w przypadku mdłości, wymiotów i rozstroju żołądka.





-
2012/01/19 17:02:38
Kiedyś się uparłem, ale nie udało mi się kupić takiego chrzanu w słoiczku, w którym byłoby więcej niż 80% chrzanu :) Podobnie jak w wypadku śmietany, we wszystkich jest mniej lub więcej skrobii różnego typu. Komletnie nie wiem po co.
-
Gość: Robert, *.elartnet.pl
2012/01/19 17:02:45
Danone miało kiedyś dwa typy śmietan: do sałatek (bez dodatków) i do zupy (z zagęstnikami). Widocznie te do sałatek się nie sprzedawały (trzeba było umieć dodać do zupy żeby się nie zważyła) skoro już ich nie ma. Szefa kuchni wszystkie były z zagęstnikami.

Generalnie jak na śmietanie jest "do zupy" to nawet nie ma co sprawdzać składu bo wiadomo że jest wspomagana. Sam kupuję Krasnystaw.
-
2012/01/19 17:03:52
Zamiast śmietany:
Przegotować 2 l mleka, ostudzić do ok. 45 st.
Dodać 8 łyżek granulatu mleka dla dzieci 0,8 % i wymieszać.
Dodać mały kubek jogurtu naturalnego (kultury bakterii)
Przykryć na ok 4 - 5 godz. aby zachować ciepło.
Efekt - wspaniały, gęsty jogurt bez chemii.
-
2012/01/19 17:08:21
Polecam małą mleczarnię "Skała" w woj. małopolskim.
Śmietana to śmietana, tłusty ser biały jest przepyszny, tak samo jak kefiry i inne wyroby.
Genialne.
-
Gość: asta, 88.220.76.*
2012/01/19 17:12:03
michał na jakim drzewie czy krzaku rośnie glutaminian sodu??
-
2012/01/19 17:14:50
Widzę już że jakiś miłośnik OSM Skała się wcześniej znalazł :).

Generalnie nie rozumiem tych producentów co sprzedają byle co. Produkty ze Skały znikają po prostu ze sklepu jak je przywiozą i nie ma mowy żeby coś poleżało dłużej niż 1dzień. Oby tak trzymali dalej.

Sam surowiec to jest wcale nie taka duża część ceny, żeby się opłacało robić chłam i go sprzedawać. Ciekawe kiedy nasi polscy producenci to sobie uświadomią.

W samej Skale przy drodze na Wolbrom jest "hurtowania" przy mleczarni, mają detal i ceny są niższe niż w sklepie.
-
Gość: haxxx, *.kalisz.mm.pl
2012/01/19 17:23:02
Również polecam produkty z OSM Krasnystaw. Niestety do najtańszych nie należą. Śmietany są w Tesco i Auchan. Również w Carrefour pod marką własną.
-
Gość: ich, *.ssp.dialog.net.pl
2012/01/19 17:32:16
we Wrocławiu mozna kupic dwie pyszne smietany: OSM Gomi (kwadratowe plasykowe pudeleczko z niebieska pokrywka; nie wiem czy to jest caly czas ten sam produkt i producent - ( sposob produkcji), ale pamietam ze jadlem ta smietane chyba z 20 lat temu, wtedy byla alternatywa dla smietany w butelce...eh); nielatwo ja znalezc w supermarketach (ale jest w niektorych kauflandach)

a inna to rawicz w woreczkach (sic!) 12% i 18% - bardzo trudno ja dostac (jest w Hali Kupcow przy Armii Krajowej..). obie nie maja dodatkowych skladnikow (tzn nie maja informacji) i maja wspanialy kwastkowaty smak (troszke taki kefirowy...)
-
Gość: elekt, 91.224.236.*
2012/01/19 17:37:24
LUDZIE W GŁUPIEJ ŚMIETANIE - TYLE "ŚWIŃSTWA I CHEMII"- PO JAKĄ CHOLERĘ ??????
A CO DOPIERO JEST W INNYCH PRODUKTACH ?????? GŁOWA MAŁA I WŁOS SIĘ JEŻY PO CO PRODUCENCI FASZERUJĄ TYMI WYNALAZKAMI PROSTE PRODUKTY SPOŻYWCZE ?????? CZYŻBY U.E. NAKAZYWAŁA ICH UŻYCIE ????????? KTO TO PRZEŻYJE I Z JAKIMI RAKAMI PRZYJDZIE SIĘ ZMIERZYĆ ???????? BIEDNY NARÓD!!!!!!!
-
Gość: K, 212.180.165.*
2012/01/19 17:46:19
Przydałby się porządny artykuł o kulisach przemysu spożywczego i mało znanych publice gigantach takich jak np. Cargill i ich "systemach funkcjonalnych":

www.cargill.com/food/emea/en/products/functional-systems/index.jsp

Proponuję sobie choćby poczytać ich oferte na stronie - wiele mówi o tym, co jemy w ramach "cost efectiveness"...
-
Gość: Zigzag, *.dynamic.chello.pl
2012/01/19 18:11:17
2012/01/18 23:26:11

Czy jest szansa, żeby rozpracował Pan "Masło klarowane*" z Mlekovity? Gwiazdka w nazwie nie jest przypadkowa - na opakowaniu pod gwiazdką:

*) Nazwa zwyczajowa dla bezwodnego tłuszczu mlecznego.

Ki diabeł?
==================================

Masło klarowne - kiedyś celem dłuższego czasu przetrzymywania, masło poddawano
tzw. klarowaniu.
Ogrzewano je nie dopuszczając do wrzenia do czasu, aż woda zawarta w maśle
wyparowała i w ten sposób masło stawało się "bezwodne".

Tylko mam wątpliwość, czy to obecne jest w ten sposób produkowane, czy tylko
posiada taki napis.
======================================

1. Masło zawiera nie tylko wodę. Ma jeszcze różne części śmietany. Prawdziwe ma 82% tłuszczu mlecznego.

Masło klarowane, to masło "gotowane", z którego odparowuje woda oraz zbiera się "szumowiny" czyli pozostałe części śmietankowe.

Sam kiedyś sobie kilka razy zrobiłem takie masło (potrzebny jest dobry garnek (najlepiej stalowy z grubym dnem lub wok - tak robią w Indiach - masło ghee). A od kiedy w rozsądnej cenie się pojawiło to z mlekowity, to po prostu kupujemy i używamy.

Takie masło nie bardzo nadaje się do smarowania, za to fantastycznie się na nim smaży.
Rewelacyjnie wychodzi ryba, jajka i naleśniki. W kuchni pachnie masełkiem a nie pali się tak jak zwykłe masło.

2. Prawdziwą śmietanę można sobie zrobić kupując prawdziwe mleko z mlekomatu.
Wystarczy wstawić do lodówki i poczekać kilka godzin. Wyjdzie dość drogo pewnie, ale mamy jeszcze prawdziwe mleko.
-
2012/01/19 18:24:22
W sklepie można kupić śmietanę bez ulepszaczy. Przynajmniej ja kupowałem taką, kiedy mi była potrzebna. Producenta nie pamiętam, ale to nie ważne. Jak komuś zależy, to znajdzie ją na półce. :)
-
Gość: yosofunny, *.dhs.gov
2012/01/19 18:41:43
artykul nie wspomina ze smietana dodatkowo zawiera tone cholesterolu ktory powoduje choroby serca a tluszcze zwierzece sprzyjaja rorwojowi przeroznych rodzajow raka etc. Ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! opamietajcie sie z tymi smietankami, czy to prosto od krowy czy prosto ze sklepu, nie ma roznicy. Proponuje weganska diete i wtedy nikt sie nie musi o nic martwic :)
-
2012/01/19 22:12:55
W tym przypadku zarzuty sa absolutnie na miejscu. Tym produktem pogwalcono prawo unijne. Nalezy to zglosic. Komu? PZH? PIZiZ? Sanepid?

Prosze zajrzec do odpowiedniego przepisu prawnego (wlasnie zostal uaktualniony, wiec nie ma na razie zmian):
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:PL:PDF

Jest to unijne rozporzadzenie, do ktorego musza sie stosowac wszyscy czlonkowie UE.
Produkty mleczne sa tak wazne, ze nie reguluje ich tylko kodeks zywnosciowy. Bo ten jest tylko handlowym prawem zwyczajowym.

Jest to dlugi tekst, wiec aby ulatwic proponuje przejsc do strony 295/5 do zalacznika II. Sa tam podane produkty zywnosciowe, do ktorych nie mozna dodawac zadnych zwiazkow dodatkowych.

Produkty mleczne zawsze byly grupa chroniona i niearomatyzowane przetwory mleczne nie moga miec zadnych dodatkow. Srodki zageszczajace sa dodatkiem do zywnosci, maczka drzewa swietojanskiego ma numer E410, pektyna to E440. Poniewaz smietana jest z zasady produktem zywym, po pasteryzacji mleka i mechanicznemu (przez odpowiednie wirowanie) podniesieniu zawartosci tluszczu, ew. homogenizacji ( w tym momencie mamy smietanke), dodaje sie kultur bakterii mlekowych, ktore zakwaszajac mleko obnizaja pH co powoduje wytracanie sie bialka mleka. Produkt jest gestszy. Mamy zakwaszona smietanke, czyli smietane.

Smietana jest wiec fermentowanym produktem mlecznym, bez aromatow, niepasteryzowana po fermentacji. To numer 6 tej tabeli. Danone nie jest firma garazowa, maja prawnikow, ktorzy musza znac przepisy obowiazujace od lat. Produkt nie moze byc nazwany smietana. Gdyz w tym momencie naprawde oszukuja konsumenta.

Nie ma nic zdroznego, jezeli do smietany dodaje sie zagestnikow, te maja swoje wlasciwosci, ktore ujawniaja sie wlasnie w czasie dalszej obroki termicznej. Ale produkt musi byc odpowiednio nazwany, n.p. "dodatek do zup i sosow na bazie 99% smietany" (Bo okolo tyle jej tam bedzie).

Warto zagladac do prawodawstwa unijnego. To zywy dzial, gdzie sie ciagle cos dzieje. Mozna wyszukiwac zarowno po numerach przepisow, jak i po slowach:
eur-lex.europa.eu/RECH_mot.do

Jak widac, wiekszosc przepisow unijnych jest juz takze w jezyku polskim, ale tlumacze sa hmm, tacy sobie, nie znaja dobrze tematu, ktory tlumacza.
Na tej samej stronie, czesc A, Punkt 2 Podpunkt 4 widze takie cudactwo:
"laki glinowe". Tu trzeba sie niezle natrudzic, aby sie zorientowac, ze chodzi o pigmenty aluminiowe, ktore powstaja w sytuacji, kiedy w dobrze rozpuszczalnych solach sodowych barwnikow, podmienia sie sod (Na) jonem aluminium (Al). Slowo glin dla oznaczania aluminium juz sie raczej przezylo.
-
Gość: santasrarta, 212.75.102.*
2012/01/20 14:46:05
Udało się wmówić ludziom, że margaryna jest zdrowa, to właściwie dlaczego inaczej ma być ze śmietaną z karagenem, skrobią, mlekiem w proszku i mączką chleba świętojańskiego:-)pycha!
-
Gość: , *.elomza.pl
2012/01/20 17:19:11
1. w Pilosie Lidla którym ktoś się zachwyca, że nic nie ma w opisie na opakowaniu czy klienci są tak naiwni że jak nie ma w opisie to znaczy że nie ma w składzie - 2 lata temu w serkach wiejskich Pilos stwierdzono konserwanty chemiczne, a nie było ich w podanych w składzie produktu
2. jak ktoś chce czystą śmietanę to może kupić 22% z Piątnicy, tylko trudno ją kupić bo w sklepie mówią że nie zamawiają ze względu na krótki termin i małe zainteresowanie
-
Gość: Michal, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/21 11:12:15
@Gosc L, gate2.atm-si.com.pl
Tak pisałęm o tym, a gdzie źrodła i odwołania do rzetelnych badań w tym "pierwszym lepszym artykule"? Bo ja widze tam tylko powtarzane, ciągle te same mity.

@Gość: asta, 88.220.76.18
A na jakim drzewie rośnie bigos, pierniki, sernik, ser, pizza, cukier... mam wymieniać dalej? To, że coś powstaje nienaturalnie, nie znaczy, że jest szkodliwe. No, chyba, że Pan/Pani automatycznie nie jje niczego przetworzonego w jakikolwiek sposób i rano spożywa Pan/Pani surowe warzywa a na obiad surowe mięso. Do tego tak się składa, że Glutamian Sodu w zasadzie rośnie, nie na drzewie, nie na krzaku a w glonach, a dokładnie Listownicy. Z której to tworzy się Kombu (Kombu znane jest od setek lat więc chyba z zasadą "co jadły nasze babcie" >>choć w tym przypadku Japońskie babcie<< uzna Pani to za naturalne jedzenie), natomiast za smak Kombu odpowiada... Glutaminian sodu który po prostu został z owego Kombu wyizolowany. A więc tak, jest to substncja występująca naturalnie. I te informacje może Pan/Pani zweryfikować. W przeciwieństwie do tych rewelacji o domniemanej szkodliwości.

Jestem na prawdę przerażony tą masową histerią.
-
Gość: pp, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/22 08:09:09
Od lat kupuję śmietanę Zotta i nie ma w niej żadnych dodatków. Może dlatego, że są dwa zakłady dostarczające ją do polskich sklepów, a jeden z nich jest w Niemczech. Informacja jest tylko na wieczku. Skoro tak jest, to jakość musi trzymać standardy wyznaczone przez niemieckiego konsumenta, a ten byle czego wcisnąć sobie nie da.

Pojawiają się w komentarzach pytania, dlaczego w Polsce nagminnie "ulepsza" się produkty żywnościowe. Odpowiedź jest prosta - ma być tanio. W Polsce kryterium zakupu dla większości konsumentów jest cena.

A jeśli Autorowi zechce się przeczytać ten komentarz, to zachęcam do przyjrzeniu się zjawisku zmniejszania zawartości opakować praktycznie wszystkich artykułów FMCG.
Ostatnio z zaskoczeniem stwierdziłem, że niektórzy (również ci najwięksi) sprzedają chusteczki do nosa w paczkach po... 9 sztuk. Downsizing jest tak popularny, że trudno wskazać produkty, gdzie nie jest stosowany. A ty głupi konsumencie oglądaj każde opakowanie z lupą w ręku.
-
Gość: gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/24 00:05:32
ano prawdziwą śmietanę to najlepiej kupić u wiejskiej gospodyni, co ma krowy. Moja mama zawsze kupuje taką prawdziwą śmietanę, i to gęste, i to naturalne, bez żadnego E. Słodka śmietana ze świeżego krowiego mleka jest lepsza na skórę twarzy niż niejeden krem, wiedzieli o tym już w starożytności
-
2012/01/24 10:24:35
Kolejny artykuł z serii "czepiamy się na siłę", lecz tym razem go poprę. Kupując śmietanę, chcę dostać śmietanę, a nie chemikalia czy jakieś zbędne dodatki, powodujące, że dany produkt jest atrakcyjniejszy (czy to w smaku, czy w zapachu, czy w wyglądzie). Dobrze jednak, że producenci chociaż podali na opakowaniu, co tak naprawdę się znajduję w środku. Z drugiej strony - owe śmietany i tak kupuję, i szczerze mówiąc - mam gdzieś, co w nich jest. Śmietanę i tak zazwyczaj dodaję jedynie do sałatek, sosów czy zup, więc mi obojętne, co się tam znajduje. Ważniejsze, żeby śmietana miała smak śmietany, a czy tam będą jakieś składniki z "E" w nazwie, kawałki kurczaka czy papier toaletowy - mało mnie to obchodzi.

Mógłbym tu przytoczyć słowa koleżanki: "Nie ważne, czy ktoś mi nasra do cheesburgera w McDonald's-ie. Ważne, że smakuje to dobrze."
-
Gość: Marta, *.ng.pl
2012/02/29 18:56:28
Póki co w śmietanie z Biedronki nie ma dodatków zagęszczaczy. No i w Zott
-
Gość: michał, *.devs.futuro.pl
2012/06/12 23:42:33
Ja akurat mieszkam na wsi i śmietana "zrobiona" z normalnego mleka od krowy jest koloru jasno żółtego a nie śnieżno białego, naturalnie gęsta i ma charakterystyczny smak który nie występuje w tych śmietano-podobnych wytworach. A zsiadłe mleko jest pyszne kto raz spróbuje ten się przekona, a te sklepowe zsiadłe mleka to kolejne oszustwo.
Producenci oszukują nas na wszytkim. Pozdrawiam
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/03/16 02:33:37
Ja polecam śmietanę z WŁOSZCZOWA można ją dostać w Real (niedługo będzie to Auchan) jest bez chlebka świętojańskiego ani gumy guar, jedyny zagęstnik to żelatyna.
Co do Zott o którym wcześniej była mowa w życiu nie spotkałam się by na opakowaniu był podany skład śmietany :(
-
Gość: aEJMET, *.cable.smsnet.pl
2013/03/27 22:45:37
Najlepsza jest śmietana MAĆKOWY z Gdańska. Lepszej nie spotkałem (a znam smak śmietany z lat 60 kupowanej od babć na targowisku). Nie ma w niej żadnych polepszaczy. Zobaczcie co napisane jest na stronie producenckiej stronie.
-
Gość: aEJMET, *.cable.smsnet.pl
2013/03/27 22:49:34
www.mackowy.com.pl/productsDetails.php?recordID=0

Dla pewności podaję do nich link.
-
Gość: monczek, *.dynamic.chello.pl
2013/05/21 13:08:41
A co to znaczy, że śmietana jest homogenizowana? Np. Krasnystaw to podaje na opakowaniu?

Też mnie zastanawia, dlaczego śmietana jogurtowa Piątnicy nie ma składu na opakowaniu? Zwróciłam też uwagę, że często pojawia się hasło "składniki dodatkowe", tak jakby były pomijane składniki główne... Czy to nie jest jakoś uregulowane prawnie?
-
Gość: okoń, *.ostrowiec-sw.vectranet.pl
2013/09/01 21:20:21
Tak jak śmietana nie jest prawdziwą śmietaną, tak maślanki ogólnie sprzedawane też nic wspólnego nie mają z prawdziwą maślanką, która powstaje ze śmietany po odciągnięciu z niej tłuszczu - a te sklepowe maślanki mają w składzie, mleko, mleko w proszku zagęstniki + bakterie. CZytalem o tym artykuł... podobnie z kefirami ktore nie mają one nic wspólnego poza nazwą z prawdziwym kefirem. Z uwagai żę prawo nie zabrania nazywać produktu niebędącego maślanką - maślanką....to tak właśnie robią.
-
Gość: Malowanyptak, *.9-3.cable.virginmedia.com
2013/09/20 15:43:53
Mieszkam w Uk. Tez jakby nie patrzec: dyrektywy UE.
Ale....
Zadna z brytyjskich smietan i smietanek w kubeczkach nie ma nic oprocz smietany z mleka i kulturami bakterii. Jest do wyboru : ze slodkich - single ( okolo 20% tluszczu, duble - okolo 40%), dalej ida kwasne smietany - tez bez zadnych zageszczaczy i utrwalaczy i moj hit : creme fraiche : smietanka 31,1% zakwaszana kulturami bakterii..Dla ciekawych te ostatnia mozna zrobic samemu bardzo prosto . Kupujesz dowolna slodka : single , duble lub mieszasz obie ze soba aby zrobic podobny procent tluszczu jak w creme fraiche ,dokladasz 2-3 lyzki maslanki ( buttermilk) , pozostawiasz na noc w pokojowej temperaturze a na drugi dzien juz gotowa. Do lodowki i juz ! W takiej kwasnej smietanie lyzka stoi bez zageszczaczy, stabilizatorow , maczek swietojanskich i innych wynalazkow. Tyle , ze w Polsce slodka smietanka nie jest chyba osiagalna w wersji kubeczkowej czyli do szybkiego spozycia tylko w wersji UHT w kartoniku tak jak produkt zwany mlekiem UHT czyli bialym plynem mlekopodobnym....
Jeszcze jedno slowo do osoby ktora zrobila wyklad o maczce swietojanskiej. Czy gdybys kupowal (a) Porsche i w instrukcji obslugi na samym koncu malutkimi literkami zobaczylbys, ze owszem Porsche ale silnik wlozony z Trabanta bo zobacz ile z tego korzysci, wolniej jedzie, nie zabijesz sie , mniej spali - to dalej bys go chcial kupic, bo przeciez wyglada jak Porsche....? To samo ze polska smietana : wyglada jak smietana, pachnie tez ale to juz wyrob smietanopodobny z odruchem wymiotnym po spozyciu.
Best regards Piotrze
-
2013/11/13 10:38:05
Witam,

Ostatnio zrobiliśmy podobny przegląd na naszym blogu. Nic się specjalnie nie zmieniło. www.slowdaylong.pl/ale-jaja-czy-wiecie-ze-w-biedronce-nie-sprzedaja-smietany/

pozdrawiam
Damian
-
Gość: DagmaraZofia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/23 16:34:59
W moim regionie podbiałostockim najlepsza jest z Sokółki-bez zagęstników i pyszna w smaku:)
-
Gość: Kasia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/08/12 13:12:07
Wczoraj w BSS Społem w Bydgoszczy zakupiłam śmietanę 18% Piątnicy i mam nieodparte wrażenie, że smakuje margaryną. Taką najtańszą Palmą. Okropność! Już nigdy jej nie kupię.
-
Gość: Agabax, *.play-internet.pl
2018/08/08 17:46:21
To wszystko,co robia producenci to jawne skur...stwo...jak tak można truć ludzi? Kto nakazał wam to robić?Czy tylko biznes się liczy a zdrowie i życie ludzkie nie jest warte złamanego grosza? Skandal ...ludobójstwo Polaków za pomocą m.in .serwowanej nam żywności trwa...................