Piotr Miączyński
Od ponad dekady dziennikarz gospodarczy GW. Współautor książki "Fortuna po polsku" oraz „Łowców Milionów".
RSS


Blog > Komentarze do wpisu

Test jogurtów. Dlaczego dodajecie do nich mleko w proszku??

Z jogurtów uznaję tylko naturalne. W końcu jeśli będę miał ochotę mogę sobie dorzucić do jogurtu naturalnego cztery łyżki dżemu i trzy cukru i będę miał coś podobnego do jogurtów owocowych sprzedawanych w sklepach.

Nazwijcie mnie dziwnym ale jogurt naturalny, po doddaniu suszonych owoców jest naprawdę dobry.

Poszedłem ostatnio do sklepu zadając sobie proste pytanie czy można w tym kraju znaleźć w sklepie jogurt naturalny do którego nikt nie wpakuje mleka w proszku? Jak się okazuje to równie trudne jak kupno groszku konserwowego bez dodatku cukru (ale o groszku to innym razem).

Czy więcej mleka w proszku tym jogurt będzie bardziej gęsty.

Dlaczego mi przeszkadza mleko w proszku?

Otóż nie przeszkadza. Ale jak bym chciał jeść mleko w proszku w jogurcie to bym sobie kupił całe pudło i dosypywał łychą stołową.

Pierwszy wniosek z zakupów mleko w proszku sypią wszyscy wielcy producenci jogurtów. Tak Danone też to robi. Tak Bakoma również. Zott też.

Ale na początek zobaczmy jak wygląda skład wzorowego jogurtu. Oto i on:

 

Produkcja polska Klimeko. Skład: jogurt naturalny, dziękuję bardzo. Smak? Gęsty ale delikatny. Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to do opakowania - jak dla mnie 0,3 l to za dużo aby zjeść za jednym podejściem. Cena - 5,49. Cóż jakość kosztuje.  

Ale, ale, mistrzami w robieniu jogurtów są Grecy. Jak wygląda skład jogurtu greckiego? Oto Total:

Skład: pasteryzowane mleko krowie, śmietana. Powiem szczerze w smaku jest świetny. Ale? Bardzo ciężki i chyba lepiej sprawdza się jako zamiennik śmietany niż zwykły jogurt. Poza tym jego cena za opakowanie jest już nieco nokautująca - 7.50 zł za opakowanie.

Czas na jogurty z zagęszczaczami. Oto i one:

Bakoma:

Ekołukta („kologiczny jogurt z mlekiem w proszku, ręce opadają):

Zott:

Żeby było zabawniej ci sami producenci robią jogurty bez mleka w proszku. I tak Zott nie dodaje go do jogurtu greckiego (nawiasem mówiąc smakuje całkiem przyzwoicie) a Bakoma do jogurtu oobniżonej zawartości tłuszczu.

Problem na tym, że  nie lubię jogurtów niskotłuszczowych smakują jak cerata.

Wnioski?

Top trzy jogurtów naturalnych moim zdaniem. Oto pudło:

1. Klimeko

2. Total (ale jako zamiennik śmietany)

3. Zott grecki

wtorek, 07 lutego 2012, miaczynski

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Gedeon, *.pocztowy.pl
2012/02/07 13:01:17
mnie zawsze ciekawi co w jogurcie naturalnym robią gluten i śladowe ilości orzechów .
-
Gość: elokloko, *.itvmedia.pl
2012/02/07 14:16:23
Nadal nie znalazł Pan jogurtu. Dodanie bakterii probiotycznych to już stworzenie leku na .... W każdym razie nie jest to już "sam" jogurt.
-
Gość: no, *.adsl.inetia.pl
2012/02/07 14:19:46
A gdzie Danone??? Czyżby przypadkiem zabrakło go w sklepie, w którym robiono zakupy do testu??
-
2012/02/07 14:20:07
Witam, jogurt normalnie robi się mleka "gęściejszego". Mleko się w tym celu odgotowuje lub właśnie dodaje mleko w proszku. Nie tylko teraz, proszę np. zajrzeć do książki "Chemia praktyczna dla wszystkich". Tytuł książki trochę mylący, ale podają tam też stare przepisy na przetwory z mleka i owoców.
-
Gość: ck, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:20:13
Ilość błędów interpunkcyjnych w tekście wskazuje na to, że spożywanie jogurtu bez dodatków negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
-
Gość: malkontent, *.dynamic.chello.pl
2012/02/07 14:21:57
a wie pan jak się robi domowy jogurt? dodaje się mleko w proszku do świeżego mleka i odrobinę jogurtu - mleko w proszku lub białka mleka są pożywką dla bakterii
nie są czymś "dziwnym" w jogurcie:))
-
Gość: , 193.58.223.*
2012/02/07 14:23:27
A jak prezentuje się w tym zestawieniu Calpro/Krasnystaw? - mój ulubiony pod względem smaku.
Bardzo powierzchowna ta opinia...
-
Gość: pyra011@gazeta.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:25:58
dziękuję za krótki spacer po jogurtach, też mnie wkurza to "ulepszanie" wszystkiego. Można by referat strzelić i mało, zamiast orła to pomysłowy Bobromil powinen być w godle, tacy jesteśmy "kreatywni"
-
Gość: Login, *.static.chello.pl
2012/02/07 14:28:17
A ja robię jogurt z samego mleka i jakoś wychodzi.

Czyli - da się.
-
2012/02/07 14:30:23
Mnie tez to wkurza. Ostatnio kupuję 'jogurt naturalny typ grecki' prod. przez mleczarnię w Głubczycach. Skład-
mleko
śmietanka
białka mleka
kultury bakterii
Dlaczego nie zadowolą się mlekiem i bakteriami jog.? Pewnie chodzi o pieniądze.

Najprawdziwszy jogurt nat. robi się samemu z mleka i odrobiny jogurtu, przepis prosty. Podgrzać mleko do takiej temp, żeby przez ok. 30 sekund można trzymać w nim zanurzony palec. Dodać ze 2 łyżki jogurtu i dobrze wymieszać. Opatulić dokładnie garnek i kilka godzin odczekać. Spróbować, jeśli trzeba opatulić i jeszcze poczekać.
Smacznego :)
-
Gość: technolog, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:30:24
FAKTYCZNIE, RĘCE OPADAJĄ, GDY SIĘ CZYTA TAKIE BZDURY. AUTOR TO TOTALNY IGNORANT, KTÓRY NIE ZNA SIĘ NA TYM CO PISZE. W TAKIM WYPADKU, MOŻNA, OWSZEM OCENIĆ SMAK I KONSYSTENCJĘ, BO TO KWESTIA INDYWIDUALNA, ALE GDY CZYTAM, ŻE DODATEK MLEKA W PROSZKU TO WADA.... ODSYŁAM DO POLSKICH NORM I DEFINICJI JOGURTU.
-
2012/02/07 14:31:11
Calpro/Krasnystaw zdecydowanie w smaku dla mnie najlepszy
-
Gość: santasrarta, 212.75.102.*
2012/02/07 14:33:47
Jogurt firmy "Bacha" naturalny i śmietankowy z dodatkiem śmietany, również jest bez dodatków, stwierdzam po przeczytaniu etykiety, mam nadzieję, że nie oszukują:)
-
Gość: Nik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:34:08
a może by się tak skonsultować z jakimś biotechnologiem i zweryfikować wiedzę..?
-
Gość: mimik, *.zory.vectranet.pl
2012/02/07 14:34:37
Przez jakiś czas dr oetker sprzedawał jogurt naturalny, na pudelku którego nie specfikował mleka w proszku (ok 2,5zł za bodajże 390ml) . Ale po jakimś pół roku nagle i bez ostrzeżenia mleko w proszku na opakowaniu się pojawiło, cena bez zmian. Pytanie, czy zawsze tam było?
-
Gość: Ali, *.net.symantec.com
2012/02/07 14:39:59
@malkontent
tylko po co? Od lat robie swoj jogurt i nigdy nie dodawalem mleka w proszku. Wystarczy zwykle mleko pasteryzowane. Im mleko ma wiecej tluszczu tym gesciejszy jogurt. Problem polega na tym ze tluste mleko kosztuje wiec producenci kombinuja jak moga.
-
Gość: nieKrasny, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:40:25
Krasnystaw jest nierówny. Kiedyś syn otwarł i .. pluł daaaleko. sam zapach jak proszek do prania. Wysłałem producentowi foto kubka i opisałem mailem sprawę. Oczywiście odpowiedzieli ze to niemożliwe.
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 14:41:03
w jogutach bardzo często jest dodawana biel tytanowa, żeby jogurt był bardziej biały...
-
Gość: mj, *.devs.futuro.pl
2012/02/07 14:42:58
najlepszy jaki jadłem to i tak jest Nadbużański firmy Biomlek
-
Gość: nika, *.home.aster.pl
2012/02/07 14:45:55
a już myślałam, że się czegoś sensownego dowiem... odnośnik do testu na głównej stronie gazety, a test napisany jakby przez średnio uzdolnionego 13latka...
-
Gość: x, 212.160.99.*
2012/02/07 14:46:20
1. Polecam jogurt naturalny pitny Milko (kartonik zakręcany 0,5 l - ok. 2,50 zł).
2. Może autor by się dowiedział, co to są "białka mleka"? Nie wiem, co to, ale wygląda podejrzanie...
4. Najlepszy jogurt nie jest grecki, tylko bułgarski - w końcu pochodzenie i nazwa bakterii zobowiązują. Z tym że w Bułgarii występuje pod swojską nazwą "kisielo mlieko".
3. @technolog - to, że dodawanie mleka w proszku jest zgodne z normą, nie znaczy, że mamy takie g... przyjmować do swojego organizmu. Czy słyszał Pan cokolwiek o utlenionym cholesterolu?
-
Gość: aaaddd, *.tktelekom.pl
2012/02/07 14:47:42
Gość: Gedeon, gw2.pocztowy.pl 2012/02/07 13:01:17mnie zawsze ciekawi co w jogurcie naturalnym robią gluten i śladowe ilości orzechów
----------------------------------------------------------------------------

Jeśli w zakładzie, gdzie robiony jest jogurt, używane są też np. gluten czy orzechy (do produkcji innych wyrobów), to producent musi podać taką informację na opakowaniu, bo są to produkty silnie alergizujące.
-
Gość: pinky, 65.160.97.*
2012/02/07 14:47:54
Jogurt DANONE? Oni nie robią jogurtów, tylko wyroby jogurtopodobne zagęszczane żelatyną. Sprawdźcie skład przed kupieniem kolejnego tworu DANONE o nazwie przypominającej jogurt.
-
Gość: ja, *.pgi.gov.pl
2012/02/07 14:56:00
Ten "ciężki" grecki jogurt jest o wiele mniej tłusty (5%) od tego pierwszego (9%).
-
Gość: ren, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 15:05:38
autor IGNORANT chyba zapomniał o GŁÓWNYM składniku jogurtu... Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus. pl.wikipedia.org/wiki/Jogurt
-
Gość: Gregg, *.toya.net.pl
2012/02/07 15:07:18
jeszcze lepsze są maślanki ;) wystarczy poczytać skład...
-
Gość: bl, *.wincor-nixdorf.com
2012/02/07 15:13:29
Total robi też świetny jogurt beztłuszczowy. Bardzo gęsty, delikatny. Smakuje bardziej jak serek homogenizowany niż jogurt. Cena niestety powala a szkoda. Najlepszy jogurt jaki jadłam. Widziałam tylko w jednej sieci ekskluzywnych delikatesów (ta z imionami świętych na P ;) )
-
Gość: riget, *.energis.pl
2012/02/07 15:22:34
witam
no podobnie jest z kefirem, slyszalem, ze tylko jedna firma robi bez mleka w proszku, chyba robico, dlatego cena tez najwyzsza. ale smak za to ma najlepszy.
-
Gość: monia, 194.156.44.*
2012/02/07 15:25:04
dzięki za fajne oceny, lubię eko łuktę ale nie zwracałam uwagi na mleko w proszku w jogurcie - teraz będę
byłoby fajnie przeczytać takąż analizę serów żółtych bo ostatnio próbowałam kupić prawdziwy ser i ręce mi opadły
każdy ma: albo barwnik annato albo chyba chlorek wapnia i inne substancje stabilizujące albo substancje konserwujące ale najczęściej wszystko razem
co ciekawe ser o takiej samej nazwie z różnych mleczarni - z jednej jest czysty a z drugiej ze wszsytkimi "dodatkami"
ratunku jaki ser żółty jest naprawdę serem a nie seropodobym
-
2012/02/07 15:27:34
Zawsze z miłą chęcią czytam te buńczucne wpisy tego autora... "Jak będę chciał jeść mleko w proszku, to je sobie kupię i już!".
Brakuje mi tylko tupnięcia nogą, rzucenia się na podłogę w szale i całej tej szopki.

Autorze, proszę przeprowadzić empiryczny test: 5 jogurtów z mlekiem w proszku, 5 bez, w nieoznakowanych pojemnikach. A potem proszę wskazać, które są z mlekiem w proszku. Nie jest Pan w stanie, gwarantuję. Jaki jest więc sens szukania jogurtu bez mleka w proszku? To raz.

Dwa: myślę, co już raz zostało zasugerowane, że autor powinien się dowiedzieć, co znaczą "białka mleka" wymienione w składzie ;) To nic innego niż mleko poddane obróbce w celu oddzielenia od niego białek - proces nawet podobny to robienia mleka w proszku.

Może więc następny post powinien nosić tytuł: w poszukiwaniu jogurtu bez białek mleka? ;)

Żenada.
-
Gość: calgon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 15:27:40
Już kiedyś podnosiłem tą kwestię i po wcześniejszych komentarzach widzę, że nie jestem osamotniony - proszę, zdejmijcie ze strony blog tego półanalfabety, przynajmniej do czasu uczciwego zdania matury z języka polskiego (najlepiej tej na starych zasadach) przez wspomnianego.
Oczy wypadają od czytania: konstrukcja zdań na poziomie dwunastolatki, interpunkcja leży na całej linii. Rozumiem, że nie każdy musi pisać z polotem, ale co do poprawności to chyba jakieś zasady obowiązują.
Albo niech ktoś to po nim sprawdza i poprawia (może mama?).
-
2012/02/07 15:29:48
pytanie brzmi - czy skład podawany na opakowaniach jest składem faktycznym ?

weźmy taki "jogurt naturalny" jako składnik. to składnikiem może być też jogurt nienaturalny ????

a co, jeśli do użycia jogurtu naturalnego użyto "białek mleka" i "mleka w proszku" ?

oczywiście technologicznie dodatek przyspiesza produkcję i wydajność.
podobnie jak dodatek żółci bydlęcej do "piwa" zamiast chmielu.

ale to wtedy jest już inny produkt, tak więc walka o przejrzystość informacji jest słuszna.
-
2012/02/07 15:35:13
Też w zasadzie jem tylko naturalny, i też dodaję owoce jak chcę na słodko. Mnie tam mleko w proszku nie przeszkadza tak bardzo jak "białka mleka" co zasygnalizowała jedna osoba powyżej. Pewnie dodają sproszkowanej serwatki czyli odpad z produkcji sera.
Jogurt odtłuszczony to jak piwo bezalkoholowe, można raz na jakiś czas spożyć ale na co dzień to nie za bardzo.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/02/07 15:36:13
każdy w domu może sobie sam jogurt zrobić i pan też drogi autorze:)wystarczy podgrzać mleko(nie UHT) do temperatury około 35 stopni C,kupujemy naturalny jogurt jakikolwiek ja kupowałem mały jogurt danone.i po prostu łączymy jedno z drugim,mieszamy i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce i tam sobie te bakteria zrobią dla nas jogurt:)a potem to sobie pan może do tego jogurtu dodać nawet kilo mleka dodać.
-
2012/02/07 15:40:19
calgon, afmc176.neoplus.adsl.tpnet.pl czy ty jakiś masochista jesteś że czytasz blog który wg. ciebie powinien być zlikwidowany? A do reszty bluzgających na autora, po co to czytacie? Człowiek pokazuje wam jak koncerny robią was w ch...a a wy z pyskiem, stłamście wszytkich którzy ujawniają takie sprawy a będziecie mieć g...o w jogurcie i obliżecie się ze smakiem
-
Gość: mmm, *.aster.pl
2012/02/07 15:45:52
Przykro czytać teksty pisane tak fatalną polszczyzną. Jak Gazeta może te wypociny reklamować na swojej czołówce? Takich byków interpunkcyjnych to nawet w podstawówce nie wypada popełniać.
-
Gość: ja, 217.33.154.*
2012/02/07 15:46:37
"mnie zawsze ciekawi co w jogurcie naturalnym robią gluten i śladowe ilości orzechów . "

one tam nic nie robią, chodzi o to, że to są alegreny, a są uzywane w zakładzie do produkcji innych wyrobów, to musi być taki zapis, na wszelki wypadek
-
Gość: Login lub pseudonim, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 15:48:44
autor pisze niby o smakach w kuchni, a zapomina o podstawowym fakcie: mleko w proszku w jogurcie, juz poza wszystkim innym, jest po prostu niesmaczne. calosc smakuje jak kreda rozpuszczna w wodzie. :-) to samo dotyczy kefiru roznych producentow. jedynie chyba do mleka zsiadlego niczego nie dodaja, ale ono jest z definicji dosc slodkie w smaku.

generalnie zgadzam sie z autorem bloga: precz z dodawaniem mleka w proszku do jogurtow czy kefirow! ja czegos takiego z zasady nie kupuje!
-
Gość: daoiu39392902, *.aster.pl
2012/02/07 15:50:32
To jeszcze zajmij się śmietaną. Bo to jest granda.

Śmietana o składzie "śmietana homogenizowana" należy do mniejszości.
Większość ma mleko w proszku, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar lub pektyny.

Po kiego wałka?
Z tego co pamiętam: Zott, Krasnystaw robią dobrą.
Piątnica "chrzci" prawie wszystkie, z wyjątkiem bodajże 18% lub 22% (do sprawdzenia). Danone z tego co pamiętam chrzci.
-
Gość: plpl, *.murator.com.pl
2012/02/07 15:54:11
A co jest złego w mleku w proszku? Jest to przecież naturalne mleko, z którego jedynie usunięto wodę.
-
Gość: calgon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 15:56:39
@misiaszm
Czytam, po raz kolejny odnośnik do tego bełkotu pojawił się na głównej stronie, poza tym lubię tą tematykę. Dla Ciebie forma jest ok?
Można tak jak Samcik, pisać lekko i trzymać się zasad ortografii i interpunkcji, tylko trzeba się trochę postarać.
Ilekroć tu trafię, łapię się za głowę - jak można puszczać 'do ludzi' ludziom takie niedbalstwo.
Przecinki stawiane 'jak się podoba', literówki i składnia zdań na poziomie troglodyty w dresach. Ale autor mimo napisania dwóch książek (!), czym się sam chwali - najwyraźniej inaczej nie potrafi.
Dlatego apeluję do autora, który albo niech zatrudni sobie korektę albo niech odstawi pióro do kałamarza - i nie robi krzywdy młodym czytelnikom.
-
Gość: Login lub pseudonim, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 15:58:08
tak Robico rulez, jest extra. znalazlem jeszcze kefir grodziski, osm grodzisk mazowiecki, smakuje identycznie jak robico, wiec pewnie tez nic nie dodaja (na etykiecie nic nie pisza o dodatkach). nie zgadzam sie z crosis, ze mleka w proszku w jogurcie czy w kefirze nie czuc - wrecz przeciwnie, czuc i to jak! kazdy taki test z zamknietymi oczami od reki to wykaze!

w dyskontach typu lidl czy biedronka nie ma w ogole kefiru czy jogurtu bez dodatkow, sery zolte tez same analogowe, czyli zolta masa zelpiona z roznych skladnikow, kotra ma przypominac zolty ser, ale nim de facto nie jest. itd itp. ktos pownien pociagnac te sieci do odpowiedzialnosci za trucie spoleczenstwa. ludzie kupuja, bo tanio, a potem choruja i wszyscy za to placimy!

Gość: riget, 62-29-160-2.energis.pl
witam
no podobnie jest z kefirem, slyszalem, ze tylko jedna firma robi bez mleka w proszku, chyba robico, dlatego cena tez najwyzsza. ale smak za to ma najlepszy.
-
Gość: tbk, *.acn.waw.pl
2012/02/07 15:58:16
Ty jesteś dziennikarzem, koleś? Nie masz pojęcia o ojczystym języku, powinieneś natychmiast popełnić seppuku.
-
Gość: chm, *.technologpark.net
2012/02/07 16:00:20
Proszę się nie kompromitować. "Wielki test"? Zdjęcia kilku etykietek z pudełek z takim sobie komentarzem. Tak samo było zdaje się przy parówkach i czymś jeszcze.
Dla mnie to subiektywny i skrótowy przegląd oferty mojego sklepiku osiedlowego.
-
Gość: , 83.238.157.*
2012/02/07 16:03:26
ciekawa sprawa z tym totalem, niby mleko, śmietana i bakterie, tymczasem zawartość białka 9%!! (zapewne z tych bakterii, bo nawet owcze mleko ma tylko 6% białka, a krowie około 3%, śmietana jeszcze mniej)
-
Gość: kaczy133, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:03:33
do Gość: "Ilość błędów interpunkcyjnych w tekście wskazuje na to, że spożywanie jogurtu bez dodatków negatywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu". Jeżeli pouczamy, to uważajmy czy sami nie popełniamy błędów. Nie ilość, a liczba. Przecinki można policzyć. Cyba :-)
-
Gość: PW, *.acn.waw.pl
2012/02/07 16:06:20
Rozumiem że można krytykować dodawanie skrobi modyfikowanej czy żelatyny do jogurtu ale nie mleko w proszku podnoszące walory odżywcze produktu!
-
Gość: frantza-technolog, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:07:44
Masakra!, brak znajomości technologii produkcji produktów spożywczych doprowadza do takich tragicznych blogów i jeszcze dziwniejszych komentarzy np. obecność annato i CaCl2 w serze - dramat.
-
Gość: klm, *.dynamic.chello.pl
2012/02/07 16:15:45
pismak Miauczyński znowu udowodnił, że jest tylko ignorantem bijącym pianę
-
Gość: , 193.105.221.*
2012/02/07 16:16:30
Mleko w proszku to jest naturalny dodatek podnoszący poziom białka w jogurcie ze względu na słabą jakość polskiego surowca, jezeli ktoś uważa to za wadę to jest ignorantem z totalnym brakiem wiedzy technologicznej io nie powinien publicznie zawierać głosu na ten temat - artykuł to poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2012/02/07 16:21:05
"Mleko w proszku to jest naturalny dodatek podnoszący poziom białka w jogurcie ze względu na słabą jakość polskiego surowca" Glutaminian sodu też jest naturalnym dodatkiem podnoszącym smak prawie wszystkiego ze względu na słabą jakość surowców w Polsce ???
-
Gość: , 193.105.221.*
2012/02/07 16:34:46
Mleko w proszku uzyskuje się metodą termiczną z normalnego mleka, nie jest to żadna chemia tylko zageszczone białko, sól sodowa kwasu glutaminowego uzyskuje się w wyniku hydrolizy kwasowej z produktów ubocznych - myślę że jest pewna róznica.
Kazdy jogurt w Polsce jeżeli ma białko powyżej 4,4% zawiera mleko w proszku, lepsze mleko jest praktycznie nie osiagalne. Są mleczarnie w Polsce, które nie używają naturalnego mleka, tylko mleka w proszku, tak samo jak tłuszcze zawarte w serach twardych to teraz głównie olej roślinny w śmietanach i wysokotłuszowych jogurtach również.

-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:39:20
a ja uwielbiam jogurty naturalne Jogo z łódzkiej spółdzielni mleczarskiej. i twarożki też są ok
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:43:04
A próbowaliście coś bardziej lokalnego. Zdrowe naturalne.

www.jedrzejowskasm.pl/

jeszcze artykuł
www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101209/JEDZENIEIZABAWA0105/404963908

Najpierw spróbujcie później oceniajcie. Bardziej naturalnych nie jadłem. Cena przyzwoita. Jedyny mankament krótki termin przydatności, ale bez konserwantów to się psuje.
-
Gość: , 193.105.221.*
2012/02/07 16:44:04
Jogurt Klimeko, ciekawe że w składzie brak informacji na temat śmietanki a tłuszczu jest 9%, brak informacji na temat tłuszczów nasyconych czyli pewno oleju dodali a taki wzór miał być. Małe sprostowanie, poprzednio chodziło o zawartośc białka 3,4% a nie 4,4%
-
2012/02/07 16:48:38
Jak to dobrze, że anonimowi podpisują komentarze numerem IP.

Uwaga na "Gość: , 193.105.221.*"

inetnum: 193.105.221.0 - 193.105.221.255
netname: DANONEPL-NET
-
Gość: mlekołak, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:51:08
..trzeba mieć jebla by żreć jogurty Danona, Bakomy, czy też innych jebliwych firm,...trzeba naprawdę mieć coś z głową by pić mleko, maślanki, kefiry z marketów, żreć Kebaby, czipsy..żreć napompowane szynki, kiełbasy, parówki...żreć czekolady, które nie zawierają nawet 3% kakaa...tyle prawdy..----------> mój znajomy robi w firmie produkującej wędliny, w firmie, która bazuje na imporcie przeterminowanego mięcha pochodzącego z wojskowych zapasów Danii, Norwegii, Szwecji. Żadnego skupu żywca..I co?..ano to że nigdy by nie wziął do ust wyrobów wyprodukowanych w jego zakładach....amen
-
2012/02/07 17:01:49
Jogurt to nowoczesny, dziwaczny wynalazek.
Konsumenci zjedzą wszystko co poda im producent.
Mleko w proszku jest też w maślance i kefirach.
A moja babcia robiąc z mleka masło produkowała maślankę i jakoś NIE MUSIAŁA dodawać do niej mleka w proszku.
Trzeba szukać bez mleka w proszku :)
-
Gość: gość, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 17:02:46
Czy o śmietanie już Pan pisał? Mąka chleba świętojańskiego, żelatyna wieprzowa itp?
-
Gość: czlowiek, 80.50.141.*
2012/02/07 17:07:20
gluten i sladowe ilosci orzechow sa dlatego pało, że nie masz sterylnego procesu produkcji i zawsze z bliżej nieokreślonego źródła mogą pojawic sie alergeny...
-
Gość: Sneer, *.dynamic.chello.pl
2012/02/07 17:11:45
No właśnie. Niezależnie od jakości testu i błędów to jest poważny problem. Co z tego, że polskie normy pozwalają. Czasem, kiedy czytam składy wędlin, kefirów (często zagęszczanych żelatyną wieprzową) czy choćby zwykłej maślanki (nie wiem czy kupi się gdzieś normalną maślankę bez zagęszczaczy) to zastanawiam się dokąd to zmierza. Za chwilę ustanowią normę, że szynka może być z biedronki...i jeszcze jedno...te wszystkie mleka w proszku dodaje się m.in. po to aby zwiększyć wagę produktu w mniejszym opakowaniu. Logistyka się kłania...smutne ale prawdziwe
-
Gość: małami, 79.139.103.*
2012/02/07 17:20:31
dziękuję za te porównanie. Jakiś czas temu szukałam jogurtu bez zagęszczaczy, dla dziecka. Otóż - do wszystkich wielbicieli mleka w proszku- mleko w proszku powoduje zagęszczenie nie tylko jogurtu ale i ośluzowuje jelito grube co sprzyja rozwojowi pasożytów, m.i. lamblii. Podobnie jak skrobia kukurydziana (też prawie w każdym produkcie) czy mączka chleba świętojańskiego. Niestety, trzeba czytać etykiety.
-
Gość: najedzony, *.ip.media3.com.pl
2012/02/07 17:26:53
JOGURT BEZ DODATKÓW? TO PROSTE!
Kilka tygodni temu kupiłem maszynkę do robienia jogurtów (ok. 80 zł w supermarkecie ze sprzętem rtv-agd). Już po pierwszym użyciu zastanawiałem się, dlaczego przez tyle lat kupowałem jogurty ze sklepu... Tylko za pierwszym razem potrzebny jest jogurt sklepowy. Wybrałem taki, którego producent deklaruje dużo szczepów bakterii.

Wychodzą rewelacyjnie! Gęste, gładkie, bez dodatków, konserwantów i w cenie 1L mleka (2.20), zamiast 3-4 razy więcej (marża producentów jest w jogurtach bardzo fajna - dla nich).

Potem przyrządzam jogurt tak, jak mam ochotę - na słodko, słono, owocowo, warzywnie itp. Zdrowo i 3x taniej.
-
Gość: krfr, *.maxnet.biz
2012/02/07 17:34:29
-
Gość: , *.icpnet.pl
2012/02/07 18:05:31
Jogurt robię z samego mleka. i da się i jest fajny gęsty,
-
Gość: emektb, *.siedlce.vectranet.pl
2012/02/07 18:08:41
czy ty masz chłopie o czymkolwiek choć mgliste pojęcie?
bakterie dodawane do jogurtów (typu l.casei) mają na celu uzależnienie organizmu od takich produktów. wyobraź sobie, że zupełnie naturalnie namnażają się również w twoim brzuszku. namnażają się jednak w mniejszym stopniu, gdy zaczynasz je regularnie dostarczać z actimelkiem. a później to już z górki dla producenta, bo konsument będzie je wpieprzał po pewnym czasie całkiem regularnie by trawić równie dobrze jak przed żarciem actimelka. poza tym ten szczep reklamowany jako cud panaceum na trawienie zupełnie naturalnie występuje również w zwykłej kapuście kiszonej.
-
Gość: sky_fifi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 18:09:33
Kolejny bardzo dobry wpis. Może parę osób zwróci uwagę na to, co je?
Z ogromnym zdziwieniem przeczytałam wpisy, że o co chodzi, przecież mleko w proszku jest w porządku i dodanie go do jogurtu również. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy pomiędzy mlekiem świeżym a mlekiem w proszku, to jak mu to wytłumaczyć? Pewnie te same osoby jedzą zupy w proszku, zamiast śweżych. Życzę im zdrowia, bo życzenia bardzo im będą potrzebne.
Ja osobiście jem jogurty Klimeko lub eko niemieckie (Andechser albo Sobbeke, do kupienia w Polsce). Drogie bardzo, ale smak mają nieporównywalny. Smakują jak jogurt zrobiony w domu. No i od razu czuć różnicę w żołądku, bo po jogurtach z chemią po prostu boli mnie żołądek. Bardziej wierzę mojemu smakowi, węchowi, a zwłaszcza żołądkowi, niż etykietom.

Proponuję przyjrzeć się etykietom serów żółtych. To jest dopiero ciekawa lektura. Każdy duży blok sera ma etykietę ze składem.
Ostatnio zdziwiłam się też, kiedy przeczytałam etykiety produkowanych w Polsce serów typu brie i camembert.
Masakra :-(
-
Gość: Lena, *.dynamic.chello.pl
2012/02/07 19:02:44
Byłam na praktykach w małej mleczarni OSM, kilka lat temu. Tam była taka procedura, że latem jak mleka było dużo to robili własny proszek, a zimą jak mleka mniej - rozrabiali ten proszek i dodawali do całej produkcji lub po prostu uzupełniali braki. Może i stąd to mleko w proszku.
-
Gość: jhf, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/07 19:20:20
co do glutaminianu sodu - tak, glutaminian sodu jest produktem naturalnym! Sam byłem zdziwiony, gdy w książce o chińskiej kuchni w rozdziale dodatki znalazłem g.s. Jest od dawna stosowany w kuchni azjatyckiej podobnie jak sól, a otrzymuje się go ekstrahując z roślin. Przynajmniej kiedyś. Dziś na skale przemysłową produkowany jest "sztucznie".

A co do jogurtów bez mleka w proszku - produkuje także bakoma. kupiłem ok. 2 miesiące temu taki jogurt w hipermarkecie. cena poniżej 3 zł. Jak dziś - nie wiem.
-
2012/02/07 21:33:46
Zadziwiające, jak ludzie dali sobie wdrukować pogląd, że jogurty są zdrowe. Poza składnikami mlecznymi w różnych proporcjach zawierają barwniki (np: jogurt Muller o smaku truskawkowym zawiera koncentrat z... buraków). W efekcie słodki syf, który tylko w sferze skojarzeń pozostaje "zdrowy". Podobnie ma się sprawa z Actimelami, Activiami i tym podobnymi para zdrowotnymi ulepami. Zresztą, ostatnio dobrano się do genitaliów Unileverowi za te ich beneflory, które obniżają...a jakże, cholesterol do poziomu przeciętnej piwniczki na cmentarzu.
-
2012/02/07 23:25:42
Autor bloga ma rację. Żeby zrobić jogurt trzema mieć mleko i bakterie. Nic więcej.
Sam zgęstnieje, jeśli mleko będzie dobre i mikroby odwalą swoją robotę. A dodatek mleka w proszku pokazuje, że zagęszczono sztucznie. Taki jogurt na pewno nie ma tylu dobrych bakterii jak prawdziwy. Bo po co, skoro zagęszczają proszkiem. A skoro zagęszczają sztucznie, to znaczy, że bakterie tego nie zrobiły. A dlaczego nie zrobiły? ... Bo może nawet ich tam nie ma albo są już dawno MARTWE! :)
-
2012/02/09 14:29:16
Jogurt Sokólski - cena w Carrefour 1,5 PLN. bez mleka w proszku.
A najlepsze produkty smakowo robi Krasnystaw.
-
Gość: studentka technologii żywności, *.adsl.inetia.pl
2012/02/11 17:28:27
Jak dla mnie, to autor tekstu niebardzo wie o czym mówi i czym jest tak właściwie jest jogurt. Jogurt naturalny charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych (koncetracja) niż zwykłe mleko i wynika to międzyinnymi z jego zagęszczenia. Owe zagęszczenie uzyskuję się na drodze odparowywania wody bądź też dodania mleka w proszku, co jest o wiele tańsze. Jogurtu z samego mleka, bez jego zagęszczenia nie da się zrobić. Produkty, w których składzie widzimy tylko "mleko pasteryzowane" uzyskane są poprzez odparowanie wody, co skutkuje i o wiele wyższą ceną. Myślę, że nie ma co robić afery, jogurty greckie nie są w taki sposób zagęszczane, bo są tłuste, a chodzi tu też o konsystencję! Nie dajmy się zwariować....Mleko w proszku nie jest przecież czymś trującym i niezdrowym ;)
-
Gość: studentka technologii żywności, *.adsl.inetia.pl
2012/02/11 17:30:25
co do komentarza odnośnie glutaminianu sodu - substancja ta rzeczywiście jest naturalna, jej szkodliwego działania jak dotąd nie udowoniono, ale prawdopodobnie istnieje. Dodawany jest zwykle w celu redukcji dodatku sodu, gdyż sól kuchenna (NaCl) zawiera sodu 3 razy więcej!
-
2012/02/20 11:00:33
do ciekawych jogurtów dodam tez jogurt bałkański "Maluty" gesty jak grecki a w umiarkowanej cenie. uzywam w kuchni juz chyba ze cztery lata. i jeszcze komentarz, jogurty geste mozna nieco rozwodnic - beda lzejsze , lub dodac wiecej woduy i nieco soli otrzymujac Ayran, na upaly (czyli nie na dzis)
-
Gość: malowanyptak, *.9-3.cable.virginmedia.com
2012/02/24 21:22:59
Uwaga, zagadka !

Jogurt grecki Total firmy Fage w UK :

Ingredients:
Pasteurised cow`s milk, milk cream, live active yoghurt culture.
Do tego momentu idzie leb w leb z polskim .
Schody zaczynaja sie w Nutrion Information typical Values per 1oo g:

Energy 554 kJ - 133 kcal , polski 4o3 kJ - 96 kcal
Protein 7,8 g , polski - 9,o g
Carbohydrate 3,o g , polski -3,8 g
of which sugars 3,o g , polski -3,8 g
Fat 1o g , polski - 5 g
of which saturates 7,9 g , polski - 3,6
Fibre o g , polski - bez zmian
Sodium o,o29 g, polski -o,o36 g

Zwracam uwage na podwojna wartosc tluszczu w angielskim, to co zageszcza ten polski ?
Any idea?
Az sie boje pomyslec, ze to kolejna wersja specjalna dla wschodniej Europy, jak proszki do prania czy niektore slodycze ...
-
Gość: wert, *.dynamic.chello.pl
2012/03/06 16:46:44
Z jogurtem greckim w Polsce jest tak, jak ze świnką morską - ani to świnka, ani morska. Tak naprawdę jest to zsiadłe mleko tylko w przeciwieństwie do naszego zsiadłego mleka zostało potraktowane innym szczepem bakterii: lactobacillus bulgaricus i ten "bulgaricus" w nazwie nie wziął się z przypadku. W Bułgarii ten produkt występuje pod nazwą adekwatną do tego, czym naprawdę jest: kiseło mljako, czyli zsiadłe mleko. Ponieważ u nas pod nazwą "zsiadłe mleko" jest znane coś, co wygląda i smakuje zupełnie inaczej dlatego producenci nazwali ten produkt jogurtem greckim, gdyż w konsystencji najbardziej przypomina nasz jogurt. Także najpierw proszę sprawdzić co jest czym faktycznie a czym z nazwy i dlaczego a dopiero potem wypisywać głupoty.
-
Gość: Qetesh, 84.38.31.*
2012/03/06 19:53:49
Witam,

Chciałabym przekazać autorowi, że podobnie myślimy jeżeli chodzi o temat żywności. Kiedyś zrobiłam sobie podobny test jogurtów na własne potrzeby i cieszę się że coraz więcej osób myśli zanim kupi coś do jedzenia. Przesyłam serdeczne pozdrowienia dla autora :)

PS. Mam nadzieję, że osoby ziejące jadem na tym forum wypchają się nim same, swoją drogą zastanawiam się jakie beznadziejne życie trzeba mieć aby stać się takim nie miłym człowiekiem.
-
Gość: Andrzej, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/03/20 11:58:31
Próbowałem się dowiedzieć o zawartość procentową mleka w proszku - producenci informują, że jest to receptura objęta tajemnicą. UOKiK, Rzecznik Konsumentów I Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych informują, że producent nie musi podawać takich danych na produktach nabiałowych - nie wymagają tego przepisy.
Czyli jest dopuszczalne, że głównego składnika - mleka (naturalnego) jest 51 %, a pozostałe 49% jest uzyskane z Chińskiego mleka w proszku - wszystko zgodnie z prawem. SMACZNEGO...
-
Gość: ania, *.olsztyn.vectranet.pl
2012/04/01 18:48:09
Ja również poszukuję jogurtu bez mleka w proszku,
Jogurt typu greckiego nie ma go, ale ma.....białka mleka. Co się pod tą nazwą kryje?
Bo skoro ma w składzie mleko, to po co jeszcze ma tam białka mleka? Pozdrawiam.
-
Gość: Marek, *.knc.pl
2012/05/17 12:17:59
a robił ktoś samemu jogurt ze startera z bakteriami jogurtowymi z Allegro?
-
Gość: haha2, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/17 21:57:06
mlekołak, ife154.internetdsl.tpnet.pl
2012/02/07 16:51:08
..trzeba mieć jebla by żreć jogurty Danona, Bakomy, czy też innych jebliwych "firm,...trzeba naprawdę mieć coś z głową by pić mleko, maślanki, kefiry z marketów, żreć Kebaby, czipsy..żreć napompowane szynki, kiełbasy, parówki...żreć czekolady, które nie zawierają nawet 3% kakaa...tyle prawdy..----------> mój znajomy robi w firmie produkującej wędliny, w firmie, która bazuje na imporcie przeterminowanego mięcha pochodzącego z wojskowych zapasów Danii, Norwegii, Szwecji. Żadnego skupu żywca..I co?..ano to że nigdy by nie wziął do ust wyrobów wyprodukowanych w jego zakładach....amen"

jeszcze sie chwal zdebilały zasrancu , fajnych masz kumpli takim to bym zajebał interes do konca życia za podtruwanie ludzi , pierdoleni egoisci , trzeba być zwyrodnialcem z dupy nie wiem jakiej wyciagnietym żeby jakikolwiek taki interes prowadzic , trzeba miec kurwa chyba rodzine która gwałciła cie od dizecka
-
Gość: Polak, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/24 15:03:19
Kolejny świetny artykuł, który mam nadzieję włączy myślenie u polskich konsumentów. Osobiście przechodzę na robienie jogurtu we własnym zakresie. Chleb też należy samemu piec, robić inne przetwory. Chcesz być zdrowy to weź Polaku zdrowie w swoje ręce, bo koncerny za Twoją kasę cię zatrują lub zafałszują żywność. Do czepialski zjadliwców. Podajcie nazwy PRAWDZIWYCH naturalnych jogurtów i firmy, które produkują takową ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ dla LUDZI.
-
Gość: Kaśka, *.adsl.inetia.pl
2013/01/12 18:14:21
A ja popieram test. Córka ma alergie na białka mleka krowiego. Jogurt naturalny może jeść bo jest już przetworzony przez bakterie, ale nie może mleka w proszku.
Nigdzie nie mogę dostać tego cholernego jogurtu bez mleka w proszku.
-
Gość: Joanna, *.galileusz.pl
2013/01/29 18:02:20
Dobry wpis, dzięki autorowi nie straciłam wiary że jest na naszym z mlekiem rynku jogurt naturalny, bo odwiedziłam wszystkie możliwe sklepy i wszystkie jogurty z dodatkiem mleka w proszku. MASAKRA. A jak czytam wpisy, że jogurt naturalny powinien zawierać mleko w proszku... bez komentarza.
-
Gość: Damian, *.galileusz.pl
2013/01/29 18:35:18
Ludzie po co się czepiacie autora? Nikt z Was sam nie zrobił takiego porównania, ale komentować to pierwsi w kolejce. Ważne jest przekazanie wiedzy, a nie czepianie się błędy. Bardzo dobre porównanie dziękuję.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/06 09:29:33
Top trzy jogurtów naturalnych moim zdaniem. Oto pudło:
1. Klimeko
2. Total (ale jako zamiennik śmietany)
3. Zott grecki

Według autora to są dobre jogurty nie zawierające mleka w proszku.

Popatrzmy dokładnie na skład;
1. Klimeko zawiera tylko jogurt naturalny, za to nie jest napisane z czego ten jogurt naturalny powstał , raczej nie spotyka się naturalnego mleka o zawartości białka 3% 9% tłuszczu.
2. Total tutaj mamy z kolei aż 9% białka i 5% tłuszczu, tez proporcje niespotykane w naturalnym mleku
3.Zott grecki wyraźnie napisane, że posiada dodatek białek mleka (kazeiny)

Nie da się zrobić dobrego gęstego jogurtu bez zagęstników obcych jeśli mleko nie będzie skondensowane ( odparowana z całości znaczna ilość wody lub dodane mleko odparowane - mleko w proszku)

Nie mamy się co bać dodatku mleka w proszku
-
Gość: , *.60.citypartner.pl
2013/03/09 20:18:52
Ja uwielbiam jogurt Maluta:) Dodaje go do koktajlu owocowego. Jogurt, miod i duzo truskawek, a jogobella niech się schowa.
-
2013/04/14 15:07:37
Podoba mi się ten twój tekst: "Dlaczego mi przeszkadza mleko w proszku? Otóż nie przeszkadza. Ale jak bym chciał jeść mleko w proszku w jogurcie to bym sobie kupił całe pudło i dosypywał łychą stołową." Pozwoliłam sobie zacytować na moim blogu, mam nadzieję że nie masz nic przeciwko (lifestyle-with-p90x.blogspot.com/2013/04/test-jogurtow-naturalnych.html) .Ja do top-jogurtów dodaję jeszcze Sokólski z Mlekpolu. Kosztuje 1,35zł i nie ma mleka w proszku!
-
2013/04/14 15:11:08
W linku przez przypadek dodał mi się nawias, ale link lifestyle-with-p90x.blogspot.com jak najbardziej istnieje
-
Gość: rk, *.finemedia.pl
2013/05/12 11:38:06
Jogurt naturalny BIO z Lidla na opakowaniu w opisie polskim nie zawiera mleka w proszku, natomiast czytając opis czeski lub słowacki można zauważyć obecność mleka w proszku...
-
Gość: yaboni, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/05 18:34:38
do ( technolog, fev190.internetdsl.tpnet.pl . ) ciekawe jakie mleko w proszku dodawali Grecy , Bułgarzy i inni w 17- 18 wieku do swoich jogurtów , a robią je od zawsze. technologia została opracowana po to , żeby ujednolicić i obniżyć koszty produkcji. nigdy nie kupię jogurtu , kefiru ani innego mlecznego napoju "wzbogaconego" o mleko w proszku , białka mleka i i nie wiadomo co jeszcze. a potem macie wszyscy raka i nie wiecie od czego ....
-
Gość: xdt, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/07/28 19:53:56
Wpis o Bułgarach i mleku w proszku strzał w dziesiątkę, nie wiem dlaczego naród uznaję normy na jogurt jako wykładnię prawdziwości tegoż. A mnie ciekawi dlaczego maślankę wzbogacają mlekiem w proszku i mlekiem pasteryzowanym chociaż w składzie jest tez maślanka naturalna, czyżby tak mało jej zostało z produkcji masła? przecież maślanka to jakby odrzut, a tu marnowanie mleka jako dolewki dziwne.
-
Gość: , *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/07 01:25:57
ja robię sobie sam w domu jogurt z mleka owczego i koziego, przed zjedzeniem dolewam sobie trochę soku z malin albo dodaje trochę miodu bo lubię słodszy. Mleko owcze ma 2x więcej suchej masy i jogurty wychodzą same z siebie gęste i nie potrzeba dodawać zagęstników i mleka w proszku wtedy :-)
-
Gość: B Deręgowski, *.midd.adsl.virginm.net
2013/10/24 15:19:36
chodzi o alergie, a mianowicie w fabryce używa się glutenu i orzechów i mogą ich śladowe ilości. Niekoniecznie muszą być w jogurcie, ale jak ktoś się otruje to firma napisała na opakowaniu że może zawierać i rączki czyste.
-
2014/01/03 11:38:56
Ciągle mam ten problem. Na moim osiedlu pojawia się zwykły jogurt bez dodatków raz na ruski rok. :/

Jak już go dopadnę to mam w nosie sprawę, bo wrzucam go do mleka (zwykłego, nie UHT) i wstawiam do piekarnika z lampką, na noc. Potem mam litr jogurtu bez dodatków. :)

Ale najpierw trzeba dostać ten zwykły, samuśny w małym opakowaniu. :(
-
Gość: fankaBakomyGestej, *.capgemini.de
2014/01/10 12:14:48
Hej a ja mam wątpliwość przy jogurcie bakomy gęstym. Jest napierw napis> zawiera żywe kultury bakterii a potem już w składzie nie ma ich wymienionych. Czy w takim razie są czy ich nie ma?
-
Gość: eqc, *.dynamic.chello.pl
2014/02/05 23:35:14
Ludzie! opanujcie się z tym kwestionowaniem naturalności na podstawie % zawartości tłuszczu i białka. Skoro jogurt powstaje w procesie obróbki termicznej to odparowuje z niego woda a nie białko czy tłuszcz. Procent zawartości w/w w objętości rośnie! Nie można zjechać wszystkich producentów, że oszukują. Też wolę zrobić jogurt samemu z mleka "od gospodarza" ale są sytuacje kiedy jest potrzebny a zrobić się zapomniało. Wtedy idzie sklepu ale dobry. Ważne żeby mieć wybór. P.S. Pojazdy po autorze wybaczcie. Pracownikom korpo-mleczarni za to właśnie płacą.
-
Gość: monika, *.dynamic.chello.pl
2014/02/22 13:26:05
Ja w pewnym momencie powiedziałam sobie stop i kupiłam jogurtownicę. Od tamtego momentu nie martwię się o to, co zawiera mój jogurt ponieważ wiem co do niego dodaję od początku do końca. Polecam jogurtownicę ze stronki jogurtowo.pl
-
Gość: jogurtowa panna, *.ssp.dialog.net.pl
2014/04/07 23:47:20
Ale niektórzy to młotki. Takich ludzi mi naprawdę szkoda, człowiek niby żyje na tym świecie a tak naprawde to jak matrix, wierzą w prawdziwość etykiet na produktach, leki z apteki :) to że chemia leczy raka i inne różne cuda, a mamy 21 wiek.... Dla autora brawa, i dzięki za to porównanie, dzieki za wpis . Może.... jakimś cudem.... ci którzy tak tu jadem plują zastanowią się przez ułamek sekundy ....chociaż wątpię. Z drugiej strony ... a co tam niech wpieprzają te chemikalia, wkońcu musi być jakis kozioł ofiarny , takie prawo natury, że słabszy przegrywa ....ale ze mna ten mumer nie przejdzie :)))
-
Gość: Adam111, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/05/26 17:05:50
Ja zdecydowanie wolę Mleko w proszku w jogurcie niż skrobię modyfikowaną. I dlatego jogurty firmy Zott owocowe chwalę za to że nie zawierają skrobi modyfikowanej. To jest najgorszy syf który do wszystkiego ładują. Również do wędlin.
-
Gość: PiotrQQ, *.play-internet.pl
2014/07/11 10:49:13
Przy drugim zdjęciu (jogurt grecki) pisze Pan, że jest za ciężki. Dlaczego? Przecież ma 5% tłuszczu. Na pierwszym zdjęciu jest jogurt mający 9% tłuszczy i nie narzeka Pan na niego. Troszkę tego nie rozumiem, zwłaszcza, że autor bloga nie lubi chudych jogurtów.
-
Gość: neoo, *.adsl.inetia.pl
2014/07/27 19:40:08
ja od niedawna mam problem z trawieniem laktozy, (gdy pije kefir i maślankę biegunka najwięcej laktozy jest w mleku z proszku. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem że sypią to do maślanek , kefirów jogurtów. powinni nakazać pisać zawartość mleka w proszku, żeby obliczyć ilość laktozy.
-
2014/08/07 20:04:55
Najlepiej jogurt zrobić sobie samemu w domu: tylko mleko najwyższej jokości prosto od krowy i bakterie jogurtowe. Pycha a jeżeli się nie chce - poszukać najbliższego lokalnego rolnika który dostarczy pyszne jogurty w Twoją okolicę.
-
Gość: , *.internetia.net.pl
2014/08/09 14:38:40
taaa, bakoma nie daje mleka w proszku, tylko białka mleka... toż to naturalne ...
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/17 23:07:59
A dla mnie ten klimeko to jakaś ściema. Dlaczego w składzie podano jogurt naturalny+bakterie probiotyczne? A nie mleko+bakterie? Wygląda mi to tak jakby ktoś wziął gotowy badziewny jogurt z różnymi świństwami i dodał tych bakterii. I tym oto sposobem uzyskał super niby jogurt bez gówien. Jakoś nie wierzę w jego idealność..
-
Gość: tusia86, *.police.vectranet.pl
2014/09/21 10:31:07
Polecam jogurt naturalny z Piątnicy - nie ma mleka w proszku ani żadnych 'ulepszaczy'.
-
2014/10/08 09:51:10
Trzeba wziac jeszcze pod uwage opakowanie. Te standardowe to plastik PS - najbardziej toksyczny. Opisywany jako ten, ktorego nalezy unikac a wiekszosc producentow wrzuca w niego wlasnie kefiry i jogurty w tym Bakoma czy Danone
-
Gość: ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/25 12:23:44
Jogurt bakoma grecki jest super, a o nim Pan zapomniał napisać. ma w skladzie tylko mleko pasteryzowane, smietanke pasteryzowana i kultury bakterii, nie ma tez bialek mleka ktore ma zott a tez musza byc w sposob chemiczny dodawane.
-
Gość: Mimi, 91.235.152.*
2015/02/17 08:21:39
Chciałam tylko uświadomić tych, co sami robią jogurty z mleka pasteryzowanego- ono też najczęściej jest produkowane z mleka w proszku. najlepiej wybierać mleko z małych mleczarni, w mojej okolicy jest np. Krzemień - to jest prawdziwe mleko. Smak zupełnie inny. Nawet moje kilkuletnie dziecko czuje różnicę.
-
Gość: dfr, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/02/25 11:50:50
JA chce prawdziwy jogurt bez zadnych swiństw i mleka w proszku ,czy to takie trudne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2015/05/19 11:23:32
Właśnie tak jesteśmy traktowani.. Jemy najgorsze produkty jakie można sobie na dzień dzisiejszy wyobrazić, a żeby tego było mało to przy ich produkcji wytwarza się mnóstwo dziwnych odpadów.
Tak, mleko bez świństw jest ciężkim wyczynem, bo nie będzie stało na półce tydzień lub miesiąc, a zaledwie DZIEŃ! A na produkty zwyczajnie dobre (bo nie chce tu mówić o produktach 'wysokiej jakości') musimy wydać 3-4 razy więcej niż na przysmaki z marketu.. JAK?!
-
Gość: gość, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/07/16 10:09:02
nowość pojawił się jogurt naturalny Piątnica 330g bez dodatku mleka w proszku
-
2015/08/14 00:18:01
Znacie sie wszyscy jak swinie na jezdzie w siodle. Szukacie praprzyczyny istnienia mleka w proszku w jogurtach i innych przetworach mlecznych a nie zauwazacie podwojnego dna w opakowaniu z jogurtem. Zatem zadam wam pytanie, które pozwoli nieukom przyswoic pewną wiedzę z zagadnienia skrajnego debilizmu jakim jest umieszczanie mleka w proszku w produktach mlecznych w kraju, gdzie komisja UE nakłada wielomilionową karę w euro za tzw. nadprodukcję mleka - jak to jest, nakłada się karę za nadprodukcję a do jogurtów etc ładuje sie mleko w proszku??? A tak! Ładuje się, bo polityczna i ekonomiczna poprawnosc UE jest wazniejsza niz rozsądek i żołądki Unitów.
-
Gość: tomek, *.play-internet.pl
2016/01/03 14:19:34
Aktualizacja BAKOMA NATURALNY JOGURT ma w składzie mleko i kultury bakterii, mleka w proszku już nie dosypują, bakoma jako jeden z nielicznych producentów nie dodaje syropu gluk.-frukt. do jogurtów owocowych
-
Gość: polish ham, 91.208.72.*
2016/02/18 20:20:36
W UE jest nadpodaż mleka , wiec mądre głowy produkujaąmleko w proszku coby długo leżało w magazynach na gorsze czasy, a ze gorsze czasy dla mleka nie nadchodzą więc wala mleko w proszku wszędzie gdzie popadnie , podobnie jak aspartam,parabeny,karageny i inne gówno.
-
Gość: Deverra, *.cisco.com
2016/07/04 14:38:04
Fage w Polsce jest drogi ale to najlepszy prawdziwy jogurt grecki z wysoką zawartością białka. Jogurt grecki, jako ze powstaje z podwójnej ilości mleka powinien mieć co najmniej 6g białka na 100g jogurtu. Jedyny Polski jogurt z taką zawartością białka jaki znam to Piątnica typu greckiego - 8.7g białka na 100g jogurtu. W smaku też niezła ale bardziej kwaskowa od Fage.
-
Gość: Vita, *.dynamic.chello.pl
2016/07/18 10:24:15
Jak dla mnie to nie zna Pan podstaw technologicznych, dlaczego dodaje się mleko odtłuszczone w proszku, śmietankę, białka mleka itp. Po pierwsze chodzi o standaryzacje, mleko skupuje się od rożnych dostawców, a żeby jogurt miał stały skład mleko trzeba wystandaryzować. Do tego są przepisy, które mówią,że jogurt musi mieć określoną suchą masę ( minimum 8,2%) więc by ją zwiększyć można zagęścić mleko na wyparkach próżniowych lub z wykorzystaniem procesów membranowych bądź właśnie przez dodatek proszku ( chudego, pełnego, serwatkowego, maślankowego), koncentratów białek itd. Do tego zwiększenie suchej masy powoduje zwiększenie buforowosci mleka , co przyczynia się do wytwarzania większej ilości kwasów przez bakterie, a tym samym skracając czas koagulacji jogurtu. Ogólnie rzecz biorąc da się wyprodukować jogurt z samego mleka ale albo ten jogurt jest rzadki (jeśli mleko nie uległo zagęszczeniu na wyparkach itp. ) a jak jest bardziej gęsty to powinien być też droższy przez zastosowanie wyparek itp. Ogólnie większość jak nie wszyscy producenci stosują proszki i dodatki zwiększające sucha masę, wiec nie łudziłabym się, ze ktoś nie dodaje, może dodaje w małej ilości i po prostu tego nie napisał na etykiecie.
-
Gość: Karolina Witasik, *.dynamic.chello.pl
2016/07/18 10:27:31
A i nie miał by Pan tego samego efektu dodając mleko w proszku bezpośrednio do jogurtu, bo te dodatki stymulują też rozwój mikroflory jogurtowej, która do rozwoju potrzebuje temperatury między 42-45 st.C. Dodatek mleka w proszku itp. nie jest niczym złym, nie umniejsza wartości odżywczej jogurtu i nie szkodzi człowiekowi w żaden sposób.
-
Gość: Jaro, *.static.ip.netia.com.pl
2016/08/12 11:51:51
Odnośnie jogurtów naturalnych typu grecki.
Pytanie nasuwa się samo typu grecki,czy po prostu grecki?
Przebywam często w Grecji i jadam bardzo często jogurt grecki przeważnie 10%,ponieważ tych jest najwięcej i są najbardziej popularne.
W Polsce jak bardzo by się człowiek starał to nie kupi takiego jogurtu jak mają w Grecji.
Wszyscy producenci powinni pojechać do Grecji spróbować pierwsze takiego jogurtu,a jestem przekonany,że od razu napis grecki zostałby usunięty.
Polski jogurt rzekomo '' grecki'' to nawet nie namiastka oryginalnego greckiego jogurtu,kto próbował ten wie o czym piszę.
Więc to tyle w temacie w Polsce nie istnieje grecki jogurt,tylko zagęszczona galareta,którą co najwyżej można karmić świnie.
-
Gość: Kris, *.dynamic.chello.pl
2017/02/09 22:39:53
Jogurt grecki ciężki? Jak by grek spróbował naszych jogurtów to by dostał rozwolnienia, z resztą to klasyk, że obcokrajowcy dostają rozwolnienia po naszych wyrobach. Nie ma lepszego jak oryginalny grecki jogurt. Total jest kremowy ale są inne "lżejsze" greckie jogurty. Szkoda tylko ze w Polsce ich ceny są kosmiczne. Najlepsza jak udało mi się znaleźć to 12 zl/0,5 kg w iGreek.